Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Ministerul Finanţelor îşi poate majora deţinerea la Fondul Proprietatea de la 7% la 10,4% dacă nu vinde acţiuni în oferta de răscumpărare derulată de Fond

Bursă. Ministerul Finanţelor îşi poate majora...

Autor: Liviu Popescu

10.11.2023, 07:00 2125

♦ Fondul Proprietatea a primit joi aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru majorarea pachetului pe care vrea să-l cumpere de pe BVB de la 670 milioane de acţiuni la 1,67 miliarde.

Ministerul Finanţelor, acţionar direct al Fondului Proprietatea (simbol bursier FP) cu 7,09% din drepturile de vot, îşi poate creşte deţinerea la 10,4% dacă nu subscrie în cadrul ofertei aflată în derulare prin care Fondul vrea să cumpere de la investitori acţiuni de 1 mld. lei la un preţ superior celui de tran­zacţionare.

Iar asta întrucât ulterior achiziţiei acestor acţiuni de către Fond – ca parte a strategiei de remunerare a investitorilor – numărul acţiunilor dis­po­nibile la tranzacţionare va fi mai redus cu 1,67 miliarde de unităţi ceea ce înseamnă că Ministerul – şi alţi acţionari care nu subscriu – îşi con­solidează poziţia. Fondul Pro­prie­tatea anulează acţiunile după încheierea ofertei.

„Statul român deţine în acest moment un procent de 6,54 % din capitalul social al FP, adică un număr de 370.739.921 acţiuni. Din numărul total al drepturilor de vot deţine un procent de 7,09 %, întrucât sunt excluse de la acţiunile proprii ale FP (442.299.747 acţiuni, procent 7,80 % din CS). După finalizarea ofertei publice de cumpărare, în condiţiile în care MF nu va subscrie în cadrul ofertei , statul român va avea acelaşi număr de acţiuni şi acelaşi procent din CS, dar procentul din numărul total de voturi va creşte la 10,42 %“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO