Burse - Fonduri mutuale

Bursele decolează după ce BCE a redus dobânda cheie, iar în Europa au apărut zvonuri privind demisia premierului grec

Wall Street a deschis în creştere, după ce BCE a redus dobânda cheie

Foto: AFP

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

03.11.2011, 16:24 1234

Acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de joi în creştere, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a surprins pieţele prin reducerea dobânzii cheie, în timp ce referendumul din Grecia privind apartenenţa ţării la zona euro a fost pus sub semnul întrebării de disputele politice.

Indicele Dow Jones a urcat cu 1,15%, Standard & Poor's 500 cu 1,02%, iar Nasdaq cu 0,91%, transmite Reuters.

În Europa indicii bursieri şi-au consolidat creşterile de la amiază, venite pe fondul zvonurilor privind căderea guvernului grec. Indicele francez CAC 40 a crescut cu 1,5% în a doua parte a zilei, DAX-ul german s-a apreciat cu 1,3%, în timp ce indicele britanic FTSE 100 a câştigat 0,6%.

BCE a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, luând prin surprindere analiştii la prima şedinţă a Consiliului Guvernatorilor prezidată de noul şef al BCE, Mario Draghi.

Majoritatea analiştilor nu se aşteptau la o reducere a dobânzii la un timp atât de scurt de la schimbarea şefului BCE, chiar dacă o considerau necesară din cauza datelor economice.

În Grecia, guvernul pare în pragul prăbuşirii, ceea ce pune sub semnul întrebării organizarea unui referendum privind apartenenţa ţării la zona euro, în timp ce liderii regiunii vorbesc pentru prima oară de o posibilă ieşire a statului elen, pentru protejarea monedei unice.

Opoziţia din Grecia a propus joi formarea unui guvern temporar, iar Executivul este pregătit să discute acest lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels