Burse - Fonduri mutuale

BVB si-a triplat profitul si isi propune sa reduca din comisioane anul acesta

BVB si-a triplat profitul si isi propune sa reduca din comisioane anul acesta

Click pentru imaginea marita

05.04.2007, 19:02 17

Anul trecut, Bursa a realizat o cifra de afaceri de 30,4 milioane de lei (8,6 milioane de euro), de 2,2 ori mai mare fata de afacerile din 2005. Profitul BVB este cu 63,2% mai mare fata de castigul planificat de conducerea societatii in toamna anului trecut.
Bursa si-a rectificat bugetul initial, din cauza reducerii valorii medii zilnice de tranzactionare sub nivelul luat in calcul la realizarea bugetului initial.
BVB isi propusese la inceputul anului obtinerea unui profit net de 26 de milioane de lei, constructia bugetului avand in vedere in primul rand realizarea unei valori medii zilnice a tranzactiilor de 14 milioane de euro.
Anul trecut, rulajul mediu zilnic de la Bursa a fost de peste 11 milioane de euro, peste nivelul estimat de conducerea BVB la momentul rectificarii bugetului. Atunci, BVB a luat in calcul o valoare medie a tranzactiilor de 10 milioane de euro pe zi.
Bursa intentioneaza sa capitalizeze intregul profit si astfel sa acorde actionarilor titluri gratuite, decizia finala urmand sa fie luata de actionari in cadrul Adunarii Generale de pe 4 mai.
"Rezultatele financiare sunt bune, insa e greu sa vorbesti de o entitate privata cu caracter de utilitate publica in termeni ca avand un rezultat pozitiv. Pentru Bursa, ce e mai important e ceea ce s-a realizat din punct de vedere functional", a declarat Septimiu Stoica, presedintele Bursei de Valori.
"Anul trecut a fost un an bun de consolidare, s-a constituit Depozitarul Central, s-au pregatit operatiunile pentru demararea operatiunilor la termen cu recalibrarea SNCDD drept Casa de Compensatie, anul acesta urmand sa lansam produsele derivate si in acelasi timp s-au adus imbunatatiri tehnice sistemului de tranzactionare.
In aceste conditii, pot spune ca anul trecut a fost unul foarte bun pentru Bursa si promitator pentru la mai bine in continuare", a adaugat Stoica. Veniturile totale ale Bursei de Valori au atins in 2006 33,43 milioane lei, in crestere cu 15% fata de estimarile initiale de 28,9 milioane lei. Veniturile din comisioane de tranzactionare actiuni si obligatiuni au fost depasite cu 16% fata de nivelul planificat.
Bursa de la Bucuresti intentioneaza sa lanseze in acest an propriile produse derivate, urmand sa intre in concurenta directa cu Bursa de la Sibiu, singura piata din Romania unde se tranzactioneaza in prezent produse la termen. Potrivit conducerii BVB, toate lucrurile pentru lansarea derivatelor sunt operationale, societatea asteptand in prezent avizul CNVM.
"Ultimul termen pe care l-am anuntat vizavi de momentul lansarii derivatelor a fost sfarsitul lui aprilie - inceputul lui mai, insa avand in vedere experientele anterioare, acum cred ca termenul acesta este unul optimist", spune Septimiu Stoica.
Chiar daca Bursa va lansa derivatele in acest an, acest lucru nu va influenta rezultatele financiare pe 2007, potrivit reprezentantilor BVB.
"Am propus AGA sa acordam un termen de gratie in ceea ce priveste comisioanele aferente produselor derivate. In aceste conditii, lansarea derivatelor nu se va simti in veniturile din 2007, dar se va regasi incepand cu 2008", a precizat Stoica.
Potrivit acestuia, acest termen de gratie ar insemna ca investitorii nu vor plati niciun fel de comision aferent produselor derivate pana la finalul acestui an. Conducerea Bursei a mai spus ca va propune actionarilor si o anumita reducere a comisioanelor percepute in prezent de societate, BVB fiind in prezent o bursa "foarte scumpa" din punctul de vedere al comisioanelor, dupa cum recunosc chiar si oficialii ei.
"Estimarea de buget pentru 2007 este pe masura acestui grad de scadere a comisioanelor pe care-l propunem actionarilor. Bugetul pe acest an este unul comparabil cu realizarile anului trecut", a spus Septimiu Stoica, fara a dori sa ofere detalii suplimentare.
Potrivit sefului Bursei, constructia bugetului pe 2007 are in vedere o valoare medie zilnica a tranzactiilor "ceva mai mare" fata de nivelul de 14 milioane de euro estimat initial in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels