Burse - Fonduri mutuale

Care sunt brokerii care au luat cea mai mare felie din tranzacţiile de 2,45 mld. euro derulate anul trecut pe bursă

Autor: Andrei Chirileasa

03.01.2012, 00:05 1023

Primele 20 de firme de brokeraj de pe bursă au realizat 85% din tranzacţiile totale cu acţiuni derulate în 2011, un an în care tranzacţiile realizate cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au reprezentat jumătate din rulajul total al bursei.

Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni derulate pe piaţa principală a BVB şi pe piaţa RASDAQ s-a ridicat în 2011 la 10,5 mld. lei (2,45 mld. euro), fiind cu 70% mai mare decât în 2010. Tranzacţiile cu acţiuni FP au însumat 5,12 mld. lei, următoarea acţiune din top fiind BRD, cu tranzacţii de aproape 1,1 mld. lei.

Excluzând tranzacţiile cu acţiuni FP, atunci valoarea tranzacţiilor cu acţiuni de la BVB a scăzut faţă de 2010.

Cel mai activ intermediar de pe bursă în anul listării FP a fost de departe Swiss Capital, cu un rulaj de 5,08 mld. lei (1,18 mld. euro), care reprezintă 24% din valoarea tranzacţiilor totale de 21 mld. lei (valoarea tranzacţiilor intermediate de brokeri reprezintă dublul valorii tranzacţiilor de pe bursă, deoarece în fiecare tranzacţie este un broker pentru cumpărător şi un broker pentru vânzător). Swiss a intermediat cea mai mare tranzacţie din 2011 de pe bursă, respectiv vânzarea de către BERD a 5% din acţiunile BRD pentru 107 mil. euro.

Swiss Capital a ieşit în acest an de sub umbrela grupului belgian KBC, care a cumpărat firma de brokeraj în 2007. Belgienii s-au retras de pe piaţă şi au vândut pachetul majoritar de acţiuni către managerii firmei, respectiv Sorin Apostol, fondatorul Swiss Capital, şi Bogdan Juravle, actualul director general şi unul dintre cei mai experimentaţi brokeri de pe bursă. Chiar şi fără KBC în spate, brokerii de la Swiss au reuşit să se menţină în top, intermediind cea mai mare parte a tranzacţiilor derulate cu acţiunile Fondului Proprietatea, unde fondurile de investiţii străine au făcut achiziţii semnificative în acest an ajungând să controleze peste 40% din acţiuni. Swiss a fost pe primul loc şi în decembrie, cu un rulaj de 290 mil. lei şi o cotă de piaţă de 27%.

Locul al doilea în topul anual al brokerilor este ocupat de UniCredit CA IB Securities, firma de brokeraj a UniCredit Ţiriac Bank. Brokerii de la UniCredit au început anul în forţă, dar au pierdut teren în a doua jumătate a anului, după plecarea lui Liviu Giugiumica de la conducerea firmei.

Pe locurile urmă­toare s-au clasat brokerii de la ING şi Raiffeisen Capital&Investment, care au pregătit alături de BRD listarea FP la bursă, iar pe cinci a urcat firma de brokeraj Wood&Company din Cehia.

Cel mai mare broker de retail în 2011 a fost Broker Cluj, cu un rulaj de aproape 750 mil. lei şi o cotă de piaţă de 3,55%. IFB Finwest şi Intercapital Invest au ieşit în acest an din top 10, iar Tradeville a căzut pe 17. Clasările firmelor de brokeraj specializate pe tranzacţionarea online arată un interes tot mai scăzut din partea investitorilor persoane fizice, care au ieşit în ultimul an de pe bursă.

BCR, lider la produse structurate

Tranzacţiile cu produse structurate au devenit tot mai populare în ultimul an pe bursă, ajungând la un rulaj de 438 mil. lei pe tot anul, de aproape zece ori mai mare decât în 2010, când au fost lansate. Cel mai activ intermediar pe acest segment a fost BCR, cu tranzacţii de peste 400 mil. lei (46% cotă de piaţă). BCR este market maker pentru multe dintre certificatele listate, care sunt emise de Erste, acţionarul majoritar al BCR. Cele mai mari tranzacţii cu produse structurate s-au derulat cu certificatele turbo pe indicele german DAX.

Al doilea intermediar pe acest segment este firma Harinvest din Râmnicu Vâlcea, cu 10% cotă de piaţă. Harinvest a intermediat tranzacţii de 88 mil. lei cu produse structurate şi 98 mil. lei pe piaţa de acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO