Burse - Fonduri mutuale

Cât mai cumpără şi mai vând insiderii firmelor de pe bursă

Cât mai cumpără şi mai vând insiderii firmelor de pe...

Autor: Radu Bostan

23.06.2015, 00:06 733
„Insiderii“, adică entităţile cu acces la in­for­maţii sensibile sau cu o mare influenţă în ac­ţio­nariat, au vândut acţiuni în valoare de peste 240 mil. lei la cele mai impor­tante firme de pe bursă, dar au cumpărat doar puţin peste 1 mil. lei în prima jumătate a anului, po­trivit calculelor ZF pe baza raportărilor publice.
 
Persoanele fizice sau juridice sunt consi­derate „insideri“ dacă fac parte din conducere sau au o legătură cu membrii conducerii, sau dacă în calitate de acţionari deţin mai mult de 5% din capitalul firmei.
 
Cea mai recentă tranzacţie anunţată bursei a fost vânzarea a circa 22 milioane de titluri Banca Transilvania de către Horia Ciorcilă, cofondatorul şi preşedintele băncii, care deţinea anterior puţin peste 5% din acţiuni. El a spus pentru ZF că a dorit să ramburseze un credit prin vânzarea care i-a redus participaţia la 4,1%.
 
În acelaşi scop a renunţat la acţiunile SIF Mol­dova (SIF2) şi antreprenorul Octavian Radu, proprietarul lanţului de librării Diverta şi unul dintre cei mai influenţi acţionari per­soa­ne fizice ai SIF-ului băcăuan. Radu a pă­răsit acţionariatul SIF Moldova obţinând un profit de peste 100%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro