Burse - Fonduri mutuale

Ce soluţii ar fi avut românii cu credite să se protejeze de explozia francului elveţian

Ce soluţii ar fi avut românii cu credite să se...

Autor: Roxana Pricop

21.01.2015, 00:06 2110

Câteva zeci de mii de români s-au trezit peste noapte că au de plătit cu 300-400 de lei mai mult la rata de credit în franci elveţieni, după ce moneda ţării cantoanelor s-a apreciat abrupt cu 18% faţă de leu pe 15 ianuarie şi de atunci a rămas la pragul record de 4,4 lei. Apre­cierea francului elve­ţian este fără pre­ce­dent în is­toria pieţelor fi­nan­ciare. Astfel că se ridică între­barea dacă împrumutaţii în franci el­veţieni din Ro­mânia s-ar fi putut proteja de această fur­tună finan­ciară sau ar fi putut diminua într-o anumită măsură impactul scumpirii francului.

Poate cea mai la îndemână soluţie este constituirea unui „depozit-tampon” în franci elveţieni sau în euro, unde împrumutatul să plaseze echivalentul a trei sau patru rate lunare de credit. Scopul acestei depozit este reducerea pe cât posibil a riscului valutar, având în vedere că veniturile împrumutatului sunt în lei. Chiar şi un depozit în euro ar fi amor­tizat din scumpirea francului, având în ve­dere că în prezent francul elveţian este la paritate cu moneda europeană.

„Este o soluţie clară de diminuare a ris­cului, dar nu este disponibilă decât în rare ca­zuri: în general, cei care apelează la un credit au doar în mod excepţional şi disponibilităţi pentru achitarea acestuia în avans”, a spus Andrei Anghel, analist financiar CFA şi con­sultant de investiţii la Smart Trade Consult.

O altă soluţie mai complicată decât deschi­de­rea unui depozit bancar este investiţia unei sume de bani în instrumente financiare com­plexe de tipul contractelor futures, opţiu­nilor sau contractelor pentru diferenţă prin care îm­prumutatul şi-ar fi asigurat un anumit „preţ” al francului elveţian. Contractele futures pe franci elveţieni se tranzacţionează la bursa de la Sibiu, însă nu sunt foarte lichide. O solu­ţie ar fi tranzacţionarea lor pe platformele ex­terne unde aceste instrumente sunt mai lichide şi unde se poate găsi uşor un cum­pă­rător, însă riscurile sunt ridicate. De exemplu, dacă un investitor ar fi cumpărat anul trecut un contract futures cu li­vra­rea în ianuarie la un preţ de preţ de 1,2 franci pentru euro, în timp ce acum euro este la o cotaţie de 1,01 franci, diferenţa de 0,19 franci este câştig pentru cel care a investit în acest contract futures.

„Trebuie subliniat ca acestea sunt simple instru­mente pe care deţinătorul unui credit le-ar putea utiliza, nu sunt însă soluţii uni­versale. Succesul depinde de price­perea sau inspiraţia celui care le utilizează. În cel mai bun caz, utilizarea acestor instrumente presu­pune plata unui cost fix, care în final se poate dovedi o alegere inspi­rată sau, dimpotrivă, o greutate în plus. Când sunt utilizate greşit, astfel de instru­mente pot aduce pierderi substanţiale”, a ex­plicat consultantul.

O altă întrebare care se ridică acum este dacă conversia creditelor în franci în credite în lei poate fi o soluţie pentru a mai reduce din povara ratelor.

„Acum cred că este prea târziu ca să vorbim despre convertirea creditelor ca o posibilă soluţie. Ar fi fost important ca toţi cei care au contractat astfel de credite să fi fost constienţi de existenţa riscului valutar şi, dacă ar fi dorit să-l elimine, să fi făcut acest lucru la timp. Ca regula de bază, toţi finantiştii ştiu că "nu există prânz gratuit” ”, a mai spus el.

Cei care vor opta pentru conversia creditelor în lei, voropta pentru o dobândă mai mare dar fără risc valutar, în timp ce împrumutaţii care vor rămâne cu creditele în franci elveţieni vor opta pentru un risc valutar mai mare dar dobândă mică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO