Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare hotel de cinci stele din Capitala, evaluat la 52 mil. euro

Cel mai mare hotel de cinci stele din Capitala, evaluat la 52 mil. euro
01.07.2009, 00:00 206
Hotelul Radisson SAS, cel mai mare hotel de cinci stele situat in centrul Capitalei, complet renovat si modernizat la finele lui 2008, este evaluat in contabilitatea firmei Bucuresti Turism (BUTU) la sfarsitul anului trecut la 209,2 mil. lei (52,3 mil. euro). Suma nu include si dotarile, ci doar valoarea cladirii.
Compania hoteliera este controlata de grupul israelian Elbit Medical Imaging, prin intermediul firmei BEA Hotels. Elbit controleaza si Plaza Centers, compania care dezvolta proiectul Casa Radio.
Evaluarea hotelului pe baza numarului de camere se invarte in jurul aceleiasi cifre, respectiv la 424 de camere cate opereaza Radisson, acesta este evaluat la 51 mil. euro. O camera a unui hotel de cinci stele de pe piata romaneasca este evaluata la 120.000 de euro, insa depinde de la caz la caz, potrivit lui Mircea Draghici, project manager pe divizia de hoteluri a agentiei imobiliare CB Richard Ellis/Eurisko (CBRE).
Gradul de ocupare al hotelului s-a situat la circa 50% in primele luni dupa inaugurare, care a avut loc in vara anului trecut. In prezent, piata hoteliera se confrunta cu o scadere puternica a numarului de clienti, din cauza crizei economice.
Bucuresti Turism a inregistrat in 2008 afaceri de 15,5 mil. euro si pierderi de 17,8 mil. euro.
Compania mai detine pe langa hotelul Radisson si complexul de apart-hoteluri Centre Ville, evaluat in contabilitate la finele anului trecut la 18,7 mil. euro si doua terenuri situate pe Calea Victoriei din Bucuresti, in valoare de 37,1 mil. euro, pe care sunt situate cele doua imobile. Valoarea activelor imobilizate, cladiri si terenuri, din patrimoniul Bucuresti Turism se ridica la 31 decembrie 2008 la 485 mil. lei (121,5 mil. euro).
De cealalta parte, investitiile in hotelul Radisson au urcat puternic datoriile proprietarului, valoarea datoriilor totale cifrandu-se la 31 decembrie 2008 la 307 mil. lei (76,7 mil. euro). Bucuresti Turism are un imprumut sindicalizat pe zece ani de 46 mil. euro contractat prin Piraeus Bank si un altul de la actionarul majoritar de 25 mil. euro.
Firma imobiliara este una dintre cele mai mari companii listate pe piata RASDAQ si are o capitalizare de 22,1 mil. euro. Un alt hotel de cinci stele din Capitala, Intercontinental, a fost evaluat in luna noiembrie a anului trecut in urma unei tranzactii pe Bursa la 20 mil. euro. La acea data, omul de afaceri Dan Adamescu a achizitionat 15% din actiunile hotelului. In prezent, capitalizarea Intercontinental este de 16,5 mil. euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels