Burse - Fonduri mutuale

CNVM intră între Chelu şi SIF Oltenia şi cere o nouă adunare generală a acţionarilor la Argus Constanţa

CNVM intră între Chelu şi SIF Oltenia şi cere o nouă adunare generală a acţionarilor la Argus Constanţa

Cătălin Chelu

Autor: Andrei Chirileasa

28.09.2011, 00:03 399

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) obligă Consiliul de Administraţie al producătorului de ulei alimentar Argus Constanţa să convoace o nouă AGA, considerând că la adunarea din 16 septembrie au fost încălcate prevederile legale prin blocarea accesului unor acţionari la şedinţă.

CNVM intervine astfel din nou în lupta dintre Cătălin Chelu şi SIF Oltenia pentru controlul Argus. Chelu, care deţine prin intermediul mai multor firme şi persoane fizice 43% din Argus, a blocat accesul la AGA al reprezentanţilor SIF Oltenia şi al altor acţionari minoritari, alegând propriul Consiliu de Administraţie, susţin reprezentanţii SIF. De cealaltă parte, Chelu spune că CNVM l-a dezavantajat când a decis să-i limiteze voturile la 33%, nefăcând acelaşi lucru şi în cazul grupului format din SIF Oltenia şi fondul de investiţii Business Capital for Romania-Opportunity, controlat de BCR, despre care afirmă că ar acţiona în mod concertat. SIF Oltenia are 32% din acţiuni, iar fondul BCR are 6,25%.

Soluţia lui Chelu, de a bloca accesul la AGA pentru reprezentanţii celori doi acţionari, a fost însă puternic contestată de întreaga piaţă. Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a solicitat luni CNVM să dispună convocarea unei noi AGA la Argus afirmând că acţiunile grupului Chelu reprezintă o pată neagră pentru piaţa locală de capital.

CNVM a solicitat Consiliului de Administraţie al Argus să convoace AGA în maximum 45 de zile, în caz contrar Comisia urmând să solicite instanţei reunirea acţionarilor, se arată într-o ordonanţă emisă marţi de CNVM.

Pe ordinea de zi a noii adunări generale trebuie să figureze aceleaşi subiecte ca la AGA convocată pentru 16 - 17 septembrie, respectiv alegerea unui nou CA şi realizarea unor investiţii pe piaţa de capital de 5 mil. lei.

Acţiunile Argus sunt blocate de la tranzacţionare de aproape două săptă­mâni pentru clarificarea situaţiei privind administrarea companiei. Ultimul preţ de tranzacţionare a fost de 4,01 lei, capitalizarea fiind de 33 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO