Burse - Fonduri mutuale

Cum văd analiştii tranzacţia SIF-urilor cu Erste: Preţul potenţial e sub aşteptări

Cum văd analiştii tranzacţia SIF-urilor cu Erste: Preţul potenţial e sub aşteptări

Autor: Andrei Chirileasa

15.09.2011, 13:32 1114

​Vânzarea către Erste a participaţiilor deţinute de patru SIF-uri la BCR va creşte evaluarea oficială a SIF-urilor şi va oferi o vizibilitate mai mare activelor SIF, însă preţul potenţial pe care SIF-urile îl vor obţine este sub aşteptări, consideră analiştii.

"Evaluarea participaţiei la BCR este destul de scăzută. Pe baza preţului de închidere de ieri al acţiunilor Erste, valoarea oferită SIF-urilor implică o evaluare a BCR la un P/B (multiplu al capitalurilor proprii) de 1,07, pe baza capitalurilor proprii pe IFRS de la finele lui 2010, cu 17,7% sub cea a BRD. Totuşi, tranzacţia va permite SIF-urilor să-şi lichidizeze participaţia în BCR, care până acum a cauzat probleme pentru cele cinci SIF-uri", spun analiştii KBC Securities în raportul zilnic transmis clienţilor.

"Conversia participaţiei în cash ar putea conduce şi la o rată mai ridicată de distribuire a profiturilor. Totuşi, deşi preţul potenţial este încă sub aşteptările noastre, credem că ştirea va avea un impact pozitiv pe piaţă", conchid cei de la KBC.

O opinie asemănătoare au şi analiştii Raiffeisen Capital&Investment (RCI).

"Având în vedere că acest multiplu este mai mic decât cel menţionat în ultimele zile şi chiar sub cel al BRD, vedem această ştire ca neutră pentru acţiunile SIF. Nu o considerăm negativă fiindcă, SIF-urile schimbă un activ nelistat cu unul listat ceea ce va duce la discounturi mai mici în viitor", se arată în nota zilnică a RCI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO