Burse - Fonduri mutuale

Curtea de Apel Bucureşti a anulat decizia CNVM care interzicea delistarea RRC. Ce se întâmplă în continuare?

Curtea de Apel Bucureşti a anulat decizia CNVM care interzicea delistarea RRC. Ce se întâmplă în continuare?

Autor: Andrei Chirileasa

17.04.2011, 23:52 184

Curtea de Apel Bucureşti a anulat la începutul săptămâniitrecute ordonanţa Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM)din iulie 2010 prin care arbitrul pieţei de capital a suspendatdreptul grupului Rom­petrol, controlat de compania kazahăKazMu­naiGaz, de a derula procedura de retragere a acţionarilorminoritari de la Rom­petrol Ra­finare (RRC) în vederea delistăriicompaniei.

Totodată, instanţa a obligat CNVM la plata unor daune morale de1 mil. lei (240.000 de euro) către grupul Rompetrol, însă ares­pins cererea de plată a daunelor materiale, po­trivit unuiraport transmis Bursei de Rom­petrol Rafinare.

Grupul Rompetrol este reprezentat în acest proces de casa deavocatură Muşat şi Asociaţii.

Sentinţa nu este definitivă, putând fi ata­ca­tă cu recurs decătre CNVM la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). În acestmoment nu este clar dacă grupul Rompetrol va putea relua pro­cesulde delistare a RRC de pe Bursă dacă ICCJ menţine decizia Curţii deApel Bucureşti.

Kazahii au decis în septembrie 2010 con­ver­sia în acţiuni aobligaţiunilor pe care trebuia să le răscumpere de la statul român,decizie în ur­ma căreia statul ar fi trebuit să intre înacţio­na­riatul Rompetrol Rafinare cu o participaţie de circa 45%.Statul a atacat în instanţă decizia, pro­cesul fiind în curs dedesfăşurare, iar înre­gistrarea majorării de capital prin carestatul ar reveni în acţionariatul RRC a fost suspendată.

Astfel, în prezent, grupul Rompetrol con­ti­nuă să controlezepeste 98% din acţiunile Rom­petrol Rafinare, potrivit celor mairecente ra­portări de pe Bursă, ceea ce teoretic i-ar per­mi­te săreia procesul de delistare dacă situaţia s-ar menţine până ladecizia finală a ICCJ. În ca­zul în care majorarea de capital va fiînre­gis­trată, iar statul va deveni în mod oficial ac­ţio­nar cu45%, atunci kazahii nu vor mai putea delista compania.

Conflictul dintre Rompetrol şi CNVM a pornit tocmai de la acesteincertitudini legate de intrarea sau nu a statului în acţionariatulRompetrol Rafinare, compania care operează rafinăria Petromidia. Învara anului trecut, gru­pul Rompetrol şi-a anunţat intenţia de ade­mara procesul de delistare a Rompetrol Ra­fi­nare, după ce aajuns să controleze peste 98% din acţiuni în urma unei ofertepublice de preluare derulată în perioada februarie-martie 2010.Kazahii au fost obligaţi de CNVM în 2009 să lanseze oferta depreluare. Ei au plătit la începutul anului trecut circa 85 mil.euro pentru 23% din acţiunile RRC, deţinute de acţionariiminoritari, printre care şi senatorul UDMR Attila Verestoy.

Preţul final de ofertă a fost de 0,0751 lei/ac­ţiune, iar grupulRompetrol ar fi urmat să plătească, în cadrul procedurii dere­tragere, acelaşi preţ şi celorlalţi acţionari minoritari, carenu au vândut în ofertă. Între timp, preţul ac­ţiu­nilor RRC peBursă a scăzut puternic, acestea tranzacţionându-se în prezent la0,0539 lei.

Deţinând peste 95% din acţiunile RRC, kazahii aveau dreptul prinlege să ceară retragerea acţionarilor şi delistarea companiei.

CNVM a suspendat însă acest drept, printr-o ordonanţă emisă pe28 iulie 2010, la solicitarea Ministerului de Finanţe, motivând căRompetrol trebuie să clarifice mai întâi situaţia obligaţiunilorconvertibile. Ministerul Finanţelor şi-a motivat atunci solicitareaprin faptul că retragerea de la tranzacţionare a acţiunilor arprejudicia interesul statului român şi ar face dificilă evaluareaacţiunilor, în cazul în care statul ar fi reintrat în acţionariatprin conversia obligaţiunilor.

Rompetrol a contestat decizia CNVM, solicitând daune materialede 50 mil. dolari.

Care este situaţia litigiilor Rompetrol custatul

În prezent, între Rompetrol şi Ministerul Finanţelor există maimulte litigii pe rolul in­stan­ţelor privind răscumpărarea sauconversia obligaţiunilor emise de Rompetrol Rafinare în 2003.Obligaţiunile convertibile, în valoare de 570 mil. euro, au fostemise de Rompetrol Rafinare în septembrie 2003, în urma uneide­ci­zii a Guvernului condus de Adrian Năstase, în contuldatoriilor istorice ale rafi­năriei Petromidia faţă de stat.

În septembrie 2010, Rompetrol Rafinare ar fi trebuit sărăscumpere obligaţiunile, dar avea şi opţiunea de a le converti înacţiuni.

Kazahii au aprobat în iunie 2010 ma­jo­ra­rea capitaluluiRompetrol Rafinare cu su­ma de 100,2 mil. dolari, banii fiinddestinaţi răs­cum­­părării unei părţi din obligaţiuni. În au­gust,compania a răscumpărat obligaţiuni de 54 mil. euro (circa 71 mil.$), iar la 30 septem­brie 2010 acţionarii kazahi au aprobatcon­ver­sia restului obligaţiunilor, în valoare de 516 mil. euro,în acţiuni, operaţiune în urma căreia Ministerul Finanţelor ar fideţinut 45% din companie.

Ministerul Finanţelor a contestat însă decizia, motivând căRompetrol avea dreptul fie să răscumpere în întregimeobligaţiunile, fie să le convertească în întregime în acţiuni, cazîn care statul ar fi preluat pachetul majoritar de acţiuni alRompetrol Rafinare. Reprezentanţii statului au mai arătat că prinrăscumpărarea parţială efectuată în august, kazahii şi-ar fiexprimat opţiunea de a răscumpăra integral obligaţiunile.

Astfel, după ce grupul Rompetrol a hotă­rât în septembrieconversia restului de obliga­ţiuni, Ministerul Finanţelor a atacatdecizia în instanţă, cerând anularea ei. Dosarul se află pe rolulTribunalului Constanţa, următorul termen de judecată fiind pe 23mai 2011.

Pe 10 septembrie 2010, ANAF a pus sechestru pe activeleRompetrol Rafinare. Decizia a fost atacată de grupul Rompetrol,însă este încă în vigoare.

Pe 17 noiembrie 2010, Ministerul Finan­ţe­lor a emis o somaţieşi un titlu executoriu pentru suma de 2,2 mld. lei (516 mil. euro).Titlul executoriu a fost suspendat de Curtea de Apel Constanţa înianuarie 2011, însă cererea de anulare a acestuia, formulată degrupul Rompetrol, va fi judecată pe 11 mai 2011.

Miza acestor procese o reprezintă suma pe care statul o varecupera în final de la Rompetrol. Ministerul Finanţelor încearcăsă recupereze întreaga sumă, de 516 mil. euro, în timp ce kazahiivor să răscumpere acţiunile care ar rezulta în urma conversiei, laun preţ mai mic. Conversia obligaţiunilor în acţiuni s-a realizatla un preţ de 0,11 lei/acţiune, în timp ce preţul de pe Bursă alacţiunilor este în prezent de două ori mai mic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO