Burse - Fonduri mutuale

Deal-urile au scos piaţa din amorţeală, dar investitorii stau încă pe margine

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

27.09.2010, 23:20 26

Bursa a crescut luni cu 0,87%, la nivelul indicelui BET-C, pe olichiditate asigurată în proporţie de 61% de cinci tranzacţiispeciale (deal) cu acţiunile BVB şi Socep Constanţa (SOCP).

La finalul şedinţei, cele mai lichide zece titluri, analizate deindicele BET, aveau preţuri în creştere în medie cu 0,93%, iaracţiunile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NGcu 0,82% peste nivelul de vineri.

Linia pieţei a fost urmată şi de titlurile celor cinci societăţide investiţii financiare (SIF), care au avansat în medie cu 1,17%.Deal-urile cu titlurile Socep şi BVB au însumat 29,9 milioane delei (7 milioane de euro) şi au reprezentat 61% din lichiditateapieţei acţiunilor, de 49,1 milioane de lei (11,5 milioane de euro).Rulajul pieţei principale este cu 18% mai redus decât valoarea devineri, de 59,8 mil. lei (14 mil. euro). În şedinţa precedentădeal-urile cu acţiuni Rompetrol Rafinare (RRC) şi Socep au susţinut80% din lichiditate.

Adrian Danciu, analist la Broker Cluj (BRK), consideră cătranzacţiile speciale din ultimele două zile au reuşit sădezmorţească piaţa.

"Pe lângă fenomenul de atragere a unor noi lichidităţi în piaţade capital, întrucât putem considera că aceia care au achiziţionatprin tranzacţii deal au vizat un termen investiţional maiîndelungat, s-a indus la nivelul investitorilor locali oîmbunătăţire a percepţiei privind evoluţia viitoare. De obiceiapariţia unor volume mai însemnate de tranzacţionare coroborate cuaprecieri ale cotaţiilor sunt semnale de iniţiere a unei noitendinţe ascendente. Dacă avem în vedere că aceste volume apar înzona nivelurilor de rezistenţă, putem afirma că există şanse maiînsemnate să avem străpungerea acestora şi ieşirea din zona deconsolidare din ultimele trei luni", a declarat Danciu.

El a arătat că pe plan extern investitorii se orientează din nouspre acţiuni de teama inflaţiei.

"Dacă ne uităm la evoluţia preţului la aur, precum şi ladeprecierea dolarului faţă de celelalte monede, am putea afirma căîn exterior se aşteaptă la noi infuzii de lichidităţi din parteaFed pentru susţinerea creşterii economice în SUA. Astfel, fricaapariţiei inflaţiei determină orientarea unor investitori maiimportanţi spre active, iar acţiunile par a fi printreinstrumentele financiare cele mai atractive", a mai spusDanciu.

Laurenţiu Floroiu, directorul de tranzacţionare al EFG EurobankSecurities, spune că deşi este un interes mai ridicat din parteaunor investitori pentru tranzacţionare, aceasta nu înseamnă că toţijucătorii au revenit în piaţă.

"Trebuie să vedem dacă se repetă astfel de şedinţe, pentru că ammai avut zile cu rulaje mari, urmate de sesiuni cu volume foartemici. Cred că sunt aceiaşi investitori în piaţă, iar cei carecumpără acum dispun de unele lichidităţi. Dacă scoţi dinlichiditate deal-urile şi rulajul de pe BRD, ajungem la acelaşinivel redus al lichidităţii. Trebuie să vedem dacă ziua de astăzinu a fost un accident. Lumea aşteaptă o schimbare, însă nu ştiu cefel de schimbare, pentru a reveni la tranzacţionare", a mai spusFloroiu.

Acţiunile BRD (BRD) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) au fost cele mailichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 3,9 mil. lei şi,respectiv, 2,1 mil. lei. La închiderea şedinţei, titlurile bănciierau cotate la 12,2 lei, preţ în creştere cu 1,67%, iar titlurileSIF au avansat cu 0,89%, la 1,13 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO