Burse - Fonduri mutuale

Egnatia vinde actiuni BVB de 1,7 mil. lei

13.02.2008, 17:51 12

Egnatia Securities, societatea de brokeraj a bancii grecesti Egnatia, a scos la vanzare un pachet de 10.000 de actiuni ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB) la pretul de 170 de lei (46,8 euro) pe actiune.
Valoarea totala a pachetului scos la vanzare se ridica la 1,7 mil. lei (468.000 de euro). In cazul in care societatea va gasi cumparatori pentru titlurile scoase la vanzare, tranzactia ar evalua Bursa de Valori la circa 230 mil. euro.
Ultima tranzactie cu titlurile BVB s-a realizat la sfarsitul lunii ianuarie, cand societatea de brokeraj Orizont Vest din Oradea a vandut un pachet de 12.000 de actiuni catre trei investitori la pretul de 147 de lei (40,5 euro) pe actiune, evaluand Bursa la aproape 200 mil. euro. Principalul cumparator a fost banca americana de investitii Morgan Stanley, care a cumparat circa 9.800 de actiuni. Morgan Stanley a intrat in actionariatul BVB in toamna anului trecut, cand a cumparat un pachet de 200 de actiuni ale Bursei de la societatea de brokeraj HTI Valori Mobiliare, pe care a preluat-o ulterior.
Ceilalti doi cumparatori au fost societatile de brokeraj Estinvest din Focsani, care a cumparat 1.630 de actiuni, si Eldainvest din Galati, care si-a rotunjit participatia cu 570 de actiuni.
Societatea de brokeraj Dorinvest din Bucuresti a scos, de asemenea, la vanzare un pachet de 1.756 de actiuni BVB la pretul de 177 de lei (48,5 euro) pe actiune, anuntul fiind publicat la sfarsitul anului trecut. Nu s-a consemnat insa nicio tranzactie in acest caz.
Cand un actionar al Bursei de Valori scoate la vanzare un pachet de actiuni, doar ceilalti actionari pot subscrie in termen de 30 de zile daca sunt interesati sa cumpere. In cazul in care numarul de actiuni subscrise este mai mare decat pachetul scos la vanzare, alocarea se face pro-rata, proportional cu numarul de actiuni subscrise. Daca actionarii existenti ai BVB nu-si manifesta interesul pentru actiunile respective in termen de 30 de zile, acestea pot fi cumparate ulterior de orice investitor interesat.
Potrivit ultimelor raportari disponibile, BVB are 100 de actionari, din care 72 sunt persoane juridice, iar 28 sunt persoane fizice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels