Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Cel mai important calcul al verii: cât pot lua fondurile Pilon II din Hidroelectrica în IPO-ul care începe în săptămânile următoare

Finanţe personale. Cel mai important calcul al verii:...

Autor: Liviu Popescu

31.05.2023, 00:07 2542

Opt milioane de salariaţi, adică cei care contribuie lunar cu 3,75% din venitul brut pentru administrarea privată a economiilor de bătrâneţe, sunt pe cale să devină al doilea cel mai mare acţionar al Hidroelectrica după Ministerul Energiei pe fondul unei modificări legislative care dublează expunerea pe care Pilonul II o poate lua la compania de stat.

Iar asta pentru că legislaţia a fost schimbată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) astfel încât fondurile P2 pot investi într-o companie de stat până la 10% din valoarea activelor acestora, faţă de 5% cât era până în prezent.

Pe baza calculelor realizate de ZF, care iau în calcul activele de 101 mld. lei, Pilonul II poate investi acum până la 90% din IPO-ul Hidroelectrica (adică 10,1 mld. lei), faţă de 40% înainte de modificare, şi pot ajunge la 18% din capitalul social, faţă de 8%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO