Burse - Fonduri mutuale

Foraj Sonde Craiova dă asaltul la Dafora, acţiune cu acţiune

Autor: Adrian Cojocar

22.03.2012, 00:04 2428

Foraj Sonde Craiova (FOSB), unul dintre principalii jucători de pe piaţa de foraj din România, a achiziţionat în ultima perioadă aproape zilnic acţiuni la Dafora Mediaş (DAFR), care este unul dintre principalii concurenţi ai societăţii pe segmentul de foraj.

Foraj Sonde a cumpărat în mai puţin de două săptămâni din luna martie aproape 8,4 milioane de titluri ale Dafora, reprezentând 0,84% din capitalul societăţii, potrivit raportărilor publicate pe bursă. Valoarea tranzacţiilor a cumulat circa 500.000 de lei (116.000 de euro).

Raportările vin în contextul în care firma de foraj din Craiova a ajuns recent la o participaţie de 12,2% din capitalul Dafora şi potrivit reglementărilor în vigoare trebuie să raporteze orice tranzacţie realizată cu aceste titluri.

După achiziţiile recente, Foraj Sonde Craiova, care este controlată de omul de afaceri Marius Cristescu, proprietarul grupului de firme Bega, a ajuns să deţină peste 13% din acţiunile Dafora. Firma de foraj din Mediaş este deţinută de omul de afaceri Gheorghe Călburean, cu o participaţie de 49,67% din acţiuni.

Prin achiziţiile la Dafora, Foraj Sonde Craiova are cale deschisă şi spre Condmag Braşov (COMI), cel mai mare constructor de conducte ma­gistrale de gaze, care este controlat de Dafora.

Achiziţiile realizate de Foraj Sonde vin în contextul în care titlurile Dafora şi-au înjumătăţit anul trecut valoarea şi în prezent se tranzacţionează la nişte niveluri minime din ultimii ani.

Acţiunile Dafora erau tranzacţionate marţi la un preţ de 0,061 lei/unitate, nivel la care compania valorează pe bursă 60,4 mil. lei (13,9 mil. euro). Aceasta în condiţiile în care firma de foraj ajunsese în vara anului trecut la o capitalizare bursieră de circa 236 mil. euro.

Acţiunile Dafora sunt foarte sensibile la condiţiile de creditare, în condiţiile în care firma are datorii importante care se ridicau la finele anului trecut la 269,2 mil. lei (62,6 mil. euro), care i-au afectat serios profitabilitatea în ultimii ani.

Pierderile contabile cauzate de reevaluarea datoriilor în valută ale companiei precum şi dobânzile plătite la credite au mâncat în ultimii ani aproape tot profitul realizat de firma de foraj din exploatare. Anul trecut spre exemplu compania a avut un profit din activitatea de bază de 16,1 mil. lei, însă a încheiat cu un profit net de numai 3,9 mil. lei din cauza pierderilor din activitatea financiară.

Alături de Foraj Sonde Ernei (FOSP), deţină de omul de afaceri Vasile Aron, Dafora Mediaş şi Foraj Sonde Craiova sunt cei mai mari jucători de pe piaţa de foraj din România şi au cifre de afaceri oarecum similare din această activitate.

Afacerile Dafora sunt mai mari pentru că pe lângă activitatea de foraj compania mai are activităţi şi în domeniul construcţiilor, în ultimii ani câştigând contracte importante cu diverse autorităţi locale pentru lucrări de reabilitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO