Burse - Fonduri mutuale

Francul elveţian şi acţiunile austriece le-au adus fondurilor mutuale randamente şi de 14% în euro

Francul elveţian şi acţiunile austriece le-au adus...

Autor: Roxana Pricop

11.03.2015, 00:08 662

Clasamentul celor mai per­for­mante fonduri mu­tuale în primele două luni din an este condus de BT Index ATX şi Audas Pis­cator, două fonduri cu in­ves­tiţii mai puţin tra­diţionale: ac­ţiu­nile listate pe bursa din Austria şi pariul pe apre­cierea francului elveţian în raport cu euro.

Ambele produse expun investi­torii la riscuri ridicate. Fondurile cu ris­curi reduse au câştigat sub 3% în acest început de an.

După primele două luni, 2015 se anunţă a fi un an în care vor conta tot mai mult administrarea activă şi flerul mana­gerului în selecţia investiţiilor, după ce în anii trecuţi fondurile de indici au marcat cele mai ridicate ran­damente prin simpla copiere a pieţei. Drept dovadă stă faptul că fondurile care au avut şi alte acţiuni în portofoliu decât cele incluse în principalii indici bursieri au reuşit să aducă randamente mai ridicate decât piaţa. Indicele BET, principala referinţă a bursei, a stagnat în primele două luni, iar indicele companiilor energetice a scăzut cu 1%.

Primul clasat este fondul BT Index ATX, care copiază principalul indice bur­sier al pieţei austriece de acţiuni şi care a marcat un randament de aproape 14% în euro în primele două luni, bene­fi­ciind din plin de revenirea bursei de la Viena. Pe locul secund se situează fondul Audas Piscator cu un randa­ment de aproape 11% în euro în pri­mele două luni. Managerii fondului, foşti dealeri şi cu experienţă în tranzac­ţio­narea valutelor, au pariat inspirat pe aprecierea francului elveţian în raport cu euro. Valuta elveţiană a câştigat peste 12% în raport cu euro în primele două luni. Randamentele obţinute de aceste fonduri nu garantează câştigurile viitoare. De exemplu, în 2014 bursa aus­triacă a scăzut puternic cu peste 20%, iar fondul de indice a urmat scă­derea indicelui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO