Burse - Fonduri mutuale

Hidroelectrica a fost un succes sau un eşec pentru Fondul Proprietatea? De ce are fondul pierderi ca urmare a listării? De ce a acceptat să vândă sub evaluare? Conducerea şi-a acordat bonusuri de 17 milioane de euro pentru listare. Reacţia FP

 Hidroelectrica a fost un succes sau un eşec pentru...

Autor: Liviu Popescu

05.04.2024, 00:08 9222

UPDATE. Reacţia FP: 

Preţul tranzacţiei privind participaţia Fondului Proprietatea în Hidroelectrica a fost stabilit împreună de către acţionarul vânzător, compania Hidroelectrica, consilierii fiecărei părţi şi sindicatul băncilor de investiţii, în interesul asigurării unui IPO de succes. 

Intervalul de preţ a fost stabilit prin intermediul unei campanii extinse de obţinere a feedback-ului unei game largi de potentiali investitori instituţionali locali şi internaţionali în cadrul IPO-ului. 

Având în vedere că listarea Hidroelectrica a fost cea mai mare listare din istoria pieţei de capital din România şi cea mai mare listare din Europa din anului 2023, şi ţinând cont de nivelul ridicat de interes din partea investitorilor locali şi internaţionali, considerăm ca tranzacţia a fost un adevărat succes pentru Fondul Proprietatea şi piaţa de capital din România.


Fondul vrea să distribuie dividende din profitul pe 2022 abia în iunie 2024 însă cu o condiţie: ca acţionarii să aprobe acoperirea pierderii din 2023, rezultată din preţul de vânzare mai mic al H2O faţă de evaluarea contabilă, cu ce a rămas din profitul anului 2022.

Cea mai mare vânzare de acţiuni pe Bursa de Valori Bucureşti din istoria României, cea prin care Fondul Proprietatea (FP) a vândut 20% din Hidroelectrica (H2O) pentru 9,3 mld. lei, pe care ulterior i-a distri­buit acţionarilor, i-a adus fondului pierderi contabile de 905 mil. lei din cauza faptului că preţul de vânzare a fost mai mic faţă de cel din contabilitate. Acum, fondul vrea să dea acţionarilor dividende speciale de 213 mil. lei din ce a mai rămas din profitul anului 2022, dar cu o condiţie: ca aceştia să aprobe acoperirea pier­derii din 2023 cu rezultatul reportat al profitului nerepartizat din 2022, pe care fondul ar fi putut să-l distribuie acţionarilor sau să-l investească în alte instrumente financiare.

Potrivit documen­telor puse la dispoziţia acţionarilor, rezultatul reportat menţionat mai sus are valoarea de 870 mil. lei.

În 2022 FP a avut un profit de 2,7 mld. lei, din care dividendele de la companiile din porto­foliu, inclusiv Petrom la care fondul era acţionar atunci, au fost de circa 1 mld. lei. Preţul de vânzare pentru acţiunile H2O a fost stabilit de FP împreună cu sin­dicatul de intermediere – nume grele precum Citi, Morgan Stanley, Jefferies – la 104 lei pe acţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO