Burse - Fonduri mutuale

Începe cea mai încărcată săptămână de la Bursă: 51 de companii au AGA

Începe cea mai încărcată săptămână de la Bursă: 51 de companii au AGA

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

25.04.2011, 23:51 170

Aproape trei sferturi dintre com­paniile listate la Bursă auprogramate în această săptămână adu­nări generale aleacţio­na­rilor (AGA) în care vor fi discutate rezul­ta­telefinanciare pe anul trecut, vor fi apro­bate dividendele (unde estecazul) şi bu­getele pentru 2011 şi se vor completa Con­siliile deAdministraţie.

Acţiunile companiilor care au pro­gra­mate AGA vor fisuspendate de la tran­zacţionare cel puţin o zi, astfel că este deaşteptat ca lichiditatea de pe Bursă să fie destul de redusă, ca şila sfârşitul săp­tă­mânii trecute, când tranzacţiile au atinsni­veluri minime, în condiţiile în care in­ves­titorii au plecat înminivacanţa de Paşte.

Cu toate acestea, deciziile care vor fi luate în cadruladunărilor generale ale acţio­narilor ar putea avea un impactse­m­ni­ficativ asupra evoluţiei unora dintre ac­ţiuni înurmătoarea perioadă. Ar putea fi cazul Fondului Proprietatea (FP)sau al SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Mun­tenia (SIF4) unde existădouă propuneri de dividend, una din partea adminis­tra­torilor şialta din partea acţionarilor.

Chiar dacă multe noutăţi nu sunt în acest moment, majoritatearezultatelor financiare şi a bugetelor fiind publicate cu câtevasăptămâni înainte de AGA, investitorii sunt foarte atenţi înaceastă pe­rioadă, mai ales că urmează ra­por­tă­rile trimestrialeale companiilor listate, care vor da primele indicii dacăîntr-adevăr acestea au depăşit criza sau nu. Prima raportare peprimul trimestru o va realiza chiar Bursa de Valori Bu­cureşti(BVB) în cursul zilei de astăzi.

Exact în urmă cu un an Bursa de la Bucureşti intra într-operioadă de scădere accentuată în care indicele BET pierdea peste25%, iar SIF-urile se pră­buşeau cu peste 40%, după ce aşteptărilede început de an privind revenirea economică au fost infirmate derezultate. Indicele BET a revenit abia acum la nivelul din aprilie2010, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, mai are de recuperatcirca 20%.

Brokerii nu se aşteaptă însă la scăderi de amploare în perioadaur­mă­toare, chiar dacă admit că mai sunt po­si­bile corecţii.Bursa a înregistrat unele co­recţii în ultimele două săp­tă­mâni,când indicele BET a pierdut circa 2,5%, iar indicele BET-FI ascăzut cu 4,5%.

Corecţiile au fost mai accentuate la înce­putul săptămâniitrecute, dar pe finalul săptămânii şi-au mai revenit, însă pefondul unei lichidităţi extrem de scăzute. Bursa a crescut vinericu 0,5%, dar absenţa celor mai mulţi investitori de latranzacţionare a dus lichiditatea la cel mai redus nivel dinultimele 12 luni, de doar 2,7 mil. lei.

Cei mai mulţi investitori de la BVB au plecat încă de joi înminivacanţa de Paşte, iar puţinii jucători care au mai fostprezenţi vineri în piaţă au tran­zac­ţionat la preţuri apropiate deultimele cotaţii de joi, întrucât nu s-au putut orienta dupăevoluţia burselor externe. Majoritatea pieţelor externe au fostînchise cu ocazia sărbătorilor de Paşte.

"Este posibil să vedem o situaţie asemănătoare şi în cursulsăptămânii viitoare, date fiind adunările generale ale acţionarilorpentru cele mai impor­tante companii, care cu siguranţă vor avea unimpact puternic asupra lichi­di­tăţii pieţei. Această situaţie credcă se va schimba radical după ce vor trece pe­rioa­dele dereferinţă pentru primirea di­vi­­dendelor, dar şi în momentul încare vor începe raportările financiare preli­mi­nare pentru primultrimestru al acestui an", a declarat directorul de tran­zacţionareal Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Cele mai importante adunări ge­ne­ra­le ale acţionarilor suntcele de la FP, de la SIF-uri şi Pe­trom (SNP). Mize mari, dinpunctul de vedere al divi­den­de­lor, sunt şi la Transgaz şiZentiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO