Burse - Fonduri mutuale

ING Asigurari si-a diversificat portofoliul programului de investitii in actiuni

ING Asigurari si-a diversificat portofoliul programului de investitii in actiuni

Click pentru imaginea intreaga

14.02.2007, 17:42 172

Programele de investitii ale asigurarilor de viata unit-linked in lei administrate de ING Asigurari de Viata au inregistrat anul trecut o crestere de 35% ale activelor nete pana la 630,6 mil. lei (186,5 mil. euro), fata de nivelul de 466,43 mil. lei (128,7 mil. euro) inregistrat in 2005. Valoarea activelor nete ale programelor de investitii in lei ale ING Asigurari de Viata este foarte apropiata de cea a celor 32 de fonduri mutuale care activeaza pe piata si care aveau la finalul anului trecut active de 633 mil. lei (187,3 mil. euro).
Asigurarile unit-linked presupun plasarea unei parti din prima platita de asigurat in fonduri administrate de societatea de asigurari sau de un administrator extern. Aceste fonduri investesc banii in actiuni, obligatiuni, depozite, titluri de stat si alte instrumente alte pietei de capital sau monetare. De obicei, societatile de asigurari care vand polite unit-linked administreaza mai multe fonduri, cu grade de risc diferite.
ING Asigurari de Viata are doua programe de investitii unit-linked in lei: Bonuri de Tezaur si Mixt cu active de 184,7 mil. lei (52,4 mil. euro), respectiv 445,9 mil. lei (126,5 mil. euro) la 31 decembrie 2006.
Pe langa acestea, programele de investitii in valuta aveau finalul trimestrului al treilea al anului trecut active in valoare de alte 71 milioane de euro.
"Portofoliul programului de investitii in lei Mixt are ca benchmark indicele BET, scopul principal al managerului acestui portofoliu fiind obtinerea unui randament superior acestui indice", spune Raluca Marcu, marketing communication officer ING Asigurari de Viata. Unitatile programului de investitii Mixt au inregistrat in 2006 o crestere de 10,83% fata de 2005, in conditiile unui randament anual al portofoliului de instrumente cu venit fix ce intra in componenta acestui program de 7,75%. Indicele BET a crescut anul trecut cu 22%.
Acest program de investitii al ING Asigurari de Viata a avut un randament asemanator cu cel al unui fond de investitii diversificat cu o expunere asemanatoare pe actiuni. De exemplu, BT Clasic a inregistrat un randament anual de 11,1% in 2006 in conditiile in care actiunile reprezinta 19,41% din portofoliu fondului.
Programul de investitii Mixt are in componenta in proportie de 25% actiuni tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti si 75% titluri de stat in lei emise de Ministerul de Finante, depozite bancare in lei pe termen scurt si disponibilitati in conturi curente.
Activul net al acestui program a atins valoarea de 445,9 mil. lei la 30 decembrie anul trecut, marcand o crestere lunara de 3,05%. Fata de luna ianuarie 2005 activul net aflat sub administrare pentru acest program a inregistrat o crestere anuala semnificativa de 55,34%.
"Expunerea pe actiuni din cadrul programului mixt este de aproximativ 25%, ea putand sa varieze intre 20 si 30%. In cadrul acestui interval expunerea este hotarata de catre managerul portofoliului de actiuni in functie de conditiile de piata", a explicat Marcu.
Companiile cotate la Bursa de Valori Bucuresti care au cele mai mari ponderi in portofoliul de actiuni ING Mixt sunt Banca Transilvania Cluj-Napoca (22,54% din total portofoliu de actiuni), BRD (22% din total), SNP Petrom Bucuresti (18,73%), Rompetrol Constanta (10,65%). Turbomecanica (0,89%), Compa Sibiu (0,71%), SIF Moldova (0,65%), Prodplast (0,52%), Policolor Bucuresti (0,40%) si Azomures Targu-Mures (0,24%) sunt companiile cu cele mai mici ponderi in portofoliul de actiuni al ING Mixt.
Programul Bonuri de Tezaur ce are in componenta titluri de valoare cu venit fix (titluri de stat in lei emise de Ministerul Finantelor Publice prin Banca Nationala) si depozite bancare in lei pe termen scurt contractate cu banci straine cu activitate pe teritoriul Romaniei si disponibilitati in conturi curente, a inregistrat la 31 decembrie 2006 un activ net de 184,72 mil. lei, cu 1,13% mai mult fata de sfarsitul lunii precedente. Preturile programului de investitii Bonuri de Tezaur a crescut cu 6,6% in 2006, in conditiile in care randamentul mediu anual al portofoliului de instrumente cu venit fix ce intra in componenta acestui program a fost de 7,92%.
"Printre criteriile de investitii in instrumente cu venit fix mentionam: ratingul emitentului, rata de castig oferita si durata", a afirmat Marcu.
Cea mai mare pondere in structura activelor programului Bonuri de Tezaur o au obligatiunile de stat in lei cu dobanda fixa, cu 69,61% din total active. Celelalte bonuri de tezaur din program sunt obligatiuni corporative cu cupon variabil (19,91%), obligatiuni de stat cu dobanda indexata (5,59%), depozite bancare scadente mai mici de 1 an (3,82%) si depozite bancare la termen rezidual mai mic de o saptamana (1,07%).
Alte companii de asigurare care ofera polite unit-linked sunt Allianz-Tiriac, Aviva, Interamerican, KD Life si Generali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels