Burse - Fonduri mutuale

Investitorii reclamă delistarea grăbită a „rasdacelor”. ASF îi trimite în tribunale

Dumitru Beze, preşedintele AIPC

Dumitru Beze, preşedintele AIPC

Autor: Radu Bostan

09.11.2015, 00:04 603

Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară (ASF) „a devenit complice” la încăl­ca­rea drepturilor acţionarilor minoritari atunci când a permis mai multor firme de pe fosta piaţă RASDAQ să se delisteze înainte ca acestea să răscumpere participaţiile investi­to­rilor care au cerut retragerea din societate, sus­ţine Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Ca­pital (AIPC). Investitorii cer ASF să anuleze aceste decizii.

De cealaltă parte, Ciprian Copariu, direc­tor în cadrul ASF, spune că drepturile acţio­na­rilor au rămas intacte şi le recomandă acestora să urmeze procedurile în instanţă pentru a-şi recupera contravaloarea acţiunilor.

„ASF a luat decizia de radiere cu toate că există cereri de retragere neachitate, iar în unele cazuri nu s-a finalizat nici măcar raportul de evaluare a acţiunilor“, spune conducerea AIPC într-un comunicat de presă.

În situaţia aceasta s-ar afla, după prima evaluare a AIPC, un număr de zece societăţi: Electroputere VFU Paşcani (RMAR), Astral SA Bucureşti (ASBU), Simerom SA Sibiu (SIEM), Remat SA Galaţi (REMQ), Steaua Română SA Câmpina (STRO), Metalurgica SA Vlăhiţa (METU), Prefa SA Braşov (PRFY), Zodiac 2000 SA (ZODI), ABO FARM S.A. Sfântu Gheorghe (NUDA) şi UMUC SA Bucureşti (UMUC).

AIPC subliniază că ASF este complice la încăl­carea procedurii de retragere prevăzute de Legea 151/2014 şi a regulamentului 17/2014, care prevăd că acţiunile vor fi retrase de pe RASDAQ şi radiate din evidenţa ASF după ce Depozitarul Central confirmă reali­zarea transferului de pro­prietate asupra acţ­iunilor, adică după achitarea con­travalorii titlu­rilor şi retra­gerea acţio­narilor din so­cietate.

„În aceeaşi situaţie de ilegalitate se află şi operatorul de piaţă BVB SA, care a pus emi­tenţii în imposibilitatea de a pu­blica pe site-ul său rapoartele curente“ prevăzute de lege, mai arată AIPC.

De cealaltă parte, reprez­entanţii ASF susţin că autori­tatea şi-a îndeplinit prero­ga­tivele prevăzute de lege, respectiv amendarea ad­ministratorilor companiilor care nu au convocat adunarea ac­ţionarilor pe tema desfiinţării RASDAQ, care nu au realizat un raport de evaluare şi nu au răscumpărat acţiunile minoritarilor.

„Am sancţionat persoanele responsabile de nerespectarea obligaţiei de răscumpărare şi am scris în decizii că retragerea nu afectează drep­turile acţionarilor şi obligaţia societăţii de a le plăti banii“, a spus Ciprian Copariu, di­rec­tor al Direcţiei Emitenţi, Monito­ri­zare Tranzacţii şi Abuz pe Piaţă din ASF.

Copariu arată însă că Legea 151 stipula clar că piaţa RASDAQ va fi desfiinţată în 12 luni de la intrarea în vigoare a actului, adică pe 27 oc­tom­brie, astfel că menţi­nerea pe bursă a emitenţilor ar fi fost im­posibilă. Directorul ASF insistă însă că drepturile acţionarilor mino­ritari nu au fost afectate, dar că re­laţia a ieşit din sfera de suprave­ghere a ASF odată cu închiderea pieţei şi delistarea firmelor.

„Relaţia acţionarilor cu emitentul nu încetează, dar devine o problemă de societăţi comerciale. Acţionarii au calitatea de cre­di­tori şi urmează să uzeze de prevederile legale pentru a-şi recupera creanţele“, a adăugat Copariu.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO