Burse - Fonduri mutuale

Listările statului: Dacă nu acum, atunci când?

Listările statului: Dacă nu acum, atunci când?

Laurenţiu Ciocîrlan, directorul departamentului de oferte primare al Raiffeisen Capital & Investment

23.07.2010, 00:00 36

Vanzarea pe Bursă a unor pachete de câte 15% din companiile destat Romgaz, Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL) ar putea aducestatului 450 de milioane de euro, chiar şi în contextul actual încare Bursa de la Bucureşti este departe de maximele atinse în2007.

Mai important însă, cu banii atraşi pe Bursă, statul ar maiputea obţine finanţări europene nerambursabile de 1,8 mld. euro,spun analiştii. Astfel, chiar dacă momentul nu pare tocmai cel maiprielnic pentru listări, statul ar trebui să se gândească laimpactul pe care aceste oferte le-ar putea avea în economie, celepeste 2,2 mld. euro pe care le-ar putea atrage reprezentând circa6% din veniturile bugetare prognozate pentru acest an, de 36 demiliarde de euro.

Vânzarea unui pachet de 11,8% la OMV Petrom (SNP), dinparticipaţia de 20,6% pe care statul o mai deţine în companiapetrolieră, care a fost de asemenea pusă în discuţie de Guvern, armai putea aduce 450 de milioane de euro de la investitori şi încă1,8 mld. euro din fonduri europene. Deci totalul ar urca la 4,4mld. euro.

"România are şansa, datorită fondurilor europene, să îşiconstruiască un pachet de stimulare a economiei finanţat înproporţie de până la 80% cu banii de la UE, iar restul dinprivatizări, adică un pachet de stimulare a economiei care număreşte povara datoriei publice şi nu mută problema de azi asuprageneraţiilor viitoare. Cum? Teoretic, dacă la un euro cofinanţarepoţi să atragi alţi 4 euro din fonduri europene, înseamnă că la 1mld. euro din privatizări se pot ridica până la 4 mld. euro fondurieuropene, adică un total de surse de investiţii în valoare de 5mld. euro, adică 25% din acordul de finanţare cu FMI sau 4,2% dinPIB. Ar fi pachetul de finanţare care poate redemara economia",explică Laurenţiu Ciocîrlan, directorul departamentului de oferteprimare din cadrul firmei de brokeraj Raiffeisen Capital &Investment.

Aşadar, statul ar trebui să privească situaţia în ansamblu, nudoar exclusiv din punctul de vedere al banilor pe care-i poateridica acum de pe Bursă. Cel mai bun exemplu este Polonia, care nus-a sfiit să vândă companii pe Bursă nici anul trecut, când piaţaera foarte jos, şi nici anul acesta, deşi veniturile atrase poatenu sunt la nivelul la care ar fi fost în 2007. În primul semestru,statul polonez a reuşit să strângă peste 3 mld. euro prin cincioferte de acţiuni.

Ştie statul ce poate face cu banii strânşi peBursă?

Conform notelor de fundamentare a celor trei hotărâri de guvernprivind vânzarea pe Bursă a câte 15% din Romgaz, Transgaz şiTranselectrica, veniturile din privatizare se virează în contulgeneral al Trezoreriei statului. Cu alte cuvinte, în loc săfinanţeze proiectele de investiţii atât de necesare, ar puteaajunge să plătească pensii şi salarii, nefiind precizată odestinaţie specifică.

"Deşi măsurile propuse nu au un impact direct la nivelmacroeconomic, prin măsurile propuse a fi adoptate în cadrulstrategiei de privatizare a acestui operator economic din domeniulutilităţilor, prin vânzarea de acţiuni prin metode specifice pieţeide capital, finalizată cu tranzacţionarea acestuia pe piaţă decapital şi mandatarea instituţiei publice implicate în acest sensau în vedere şi consecinţele benefice la nivel macroeconomic, cureferire la stimularea interesului investitorilor de pe piaţareglementată de capital din România", se mai precizează în notelede fundamentare.

Creşterea atractivităţii pieţei de capital şi dezvoltareaacesteia prin listarea unor companii importante este un proiectcare poate aduce beneficii întregii economii pe termen lung. Princreşterea pieţei de capital, companiile locale vor găsi oalternativă de finanţare foarte necesară la tradiţionalele creditebancare.

"Doar listarea unor companii importante de stat poate ajuta BVBsă atingă o masă critică în privinţa dimensiunii şi a lichidităţii.În acest fel pe bursă vor fi atraşi investitori instituţionalifinanciari care până în prezent nu au mai fost la BVB. Iar pentru opiaţă de capital funcţională este esenţial ca pe respectiva piaţăsă fie bine reprezentate toate categoriile de investitori. Cei maiimportanţi, mai ales în actualul stadiu de dezvoltare al BVB, suntinvestitorii străini instituţionali", spune Mihai Căruntu, şefuldepartamentului de analiză pe piaţa de capital al BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO