Burse - Fonduri mutuale

Macon a platit 4 mil. euro pentru inca 17% din Simcor Oradea

05.11.2008, 18:50 91

Producatorul de BCA Macon Deva, controlat de compania poloneza de investitii Enterprise Investors, a mai cumparat 17,25% din actiunile Simcor Oradea (SIOR) si 13,8% din titlurile Simbeton Oradea (SIOB), in urma ofertelor publice de preluare derulate in ultima luna.

Compania a platit in total aproape 16 mil. lei (4,3 mil euro) pentru actiunile achizitionate de la actionarii minoritari ai celor doua companii, dupa ce a cumparat in iulie pachetele majoritare de actiuni, de la omul de afaceri Stache Lutz, pentru 48 mil. lei (13 mil. euro).
In urma ofertelor, Enterprise Investors a ajuns sa controleze 95,7% din actiunile Simcor si circa 64% din Simbeton. Ofeta pentru Simcor Oradea s-a realizat la pretul de 17,5 lei/actiune, cu 1,7% peste pretul de 17,2 lei/actiune la care Macon Deva a preluat pachetul majoritar, si a vizat un pachet de 21,55% din actiuni. La Simbeton, pretul de oferta a fost de 1,75 lei/actiune, iar pachetul vizat a fost de 49,85%.
In cadrul ofertei Simcor s-au inregistrat 317 tranzactii, in valoare de 14,76 mil. lei (4 mil. euro), iar in oferta Simbeton s-au derulat 374 de tranzactii insumand 1,16 mil. lei (0,3 mil. euro). Cele doua operatiuni s-au derulat in perioada 8 octombrie - 4 noiembrie si au fost intermediate de societatea de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment, care a intermediat si tranzactiile din luna iulie.
Achizitiile de pe RASDAQ ale Simcor si Simbeton fac parte dintr-o tranzactie mai ampla, prin care fondul de investitii Enterprise Investors a cumparat grupul de firme Simcor Oradea, de la oamenii de afaceri Stache Lutz si Mihai Voiculescu, valoarea totala a deal-ului fiind de 53 mil. euro, potrivit anuntului initial al Enterprise Investors. Tranzactia s-a realizat prin intermediul Macon Deva, care a devenit in urma preluarii Simcor cel mai mare producator de BCA de pe piata locala. Tranzactia a fost finantata printr-un credit in valoare de 40 mil. euro de la ING Bank.
Simcor Oradea a realizat in primul semestru venituri de 22,7 mil. lei (6,18 mil. euro) si un profit de 1 mil. lei (280.000 de euro), iar Simbeton a avut venituri de 2,1 mil. lei si pierderi de 1,3 mil. lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO