Burse - Fonduri mutuale

Mai sunt acţiunile Compa atractive după ce au urcat cu 50%?

 Mai sunt acţiunile Compa atractive după ce au urcat cu 50%?
11.08.2010, 23:56 37

Producătorul de componente auto Compa Sibiu (CMP) a luat prinsurprindere investitorii, consemnând în primul semestru al anului ocreştere impresionantă a afa­ce­rilor, de 71%, până la un nivel de182,3 mil. lei (44,5 mil. euro). Cifra de la nivelul afa­ce­rilorrealizată de companie a depăşit cu 20% bugetul companiei.
Pe de altă parte, aprecierea puternică a leului de la finele luniiiunie, când cursul euro a atins un maxim de 4,36 lei, a cauzatcompaniei pierderi de 5,4 mil. lei (1,3 mil. euro), care au mâncataproape tot profitul firmei. În primele şase luni, profitul net alCompa a urcat cu 82%, ajungând la 546.000 de lei (133.000 deeuro).
"Creşteri semnificative ale volumelor de producţie s-au înregistratîn cadrul parte­ne­ria­telor de colaborare cu firmele Delphi şiBosch, care au influenţat în mod nemijlocit creşterile mari aleproducţiei pe ansamblul firmei", spun reprezentanţiicompaniei.
Directorul general al firmei, Ioan Deac, spune că previziunilepentru a doua parte a anului sunt la fel de optimiste.
"Am reuşit să dezvoltăm relaţii bune de afaceri şi să atragemîncrederea în Compa a partenerilor străini, care au venit cuproiecte noi şi care vor susţine creşterea companiei şi în perioadaurmătoare. Am exploatat o mare parte din oportunităţile care s-auivit. Clienţii noştrii au avut nevoie rapidă de anumite comenzisă-şi dezvolte proiectele şi noi ne-am conformat. Vedem acelaşitrend şi în semestrul al doilea. Situaţia este destul de bună laora actuală şi avem şi alte oportunităţi cu clienţii actuali şi noiclienţi, dar nu pot să vă spun acum, pentru că nu ştiu ce vom reuşisă facem", spune Deac. Titlu­rile Compa au înregistrat în acest anuna dintre cele mai mari creşteri de pe Bursă, cu un avans de circa50%, însă ana­liştii consi­deră că acţiunile Compa îşi menţinatracti­vi­ta­tea, în condiţiile în care puţine companii au reuşitsă-şi dezvolte businessurile anul acesta. Dacă la nivelulafacerilor compania a revenit la nivelul maximelor din 2007,valoarea acţiunilor Compa se află încă la un nivel de 4,3 ori mairedus faţă de cotaţiile din acea perioadă, în special din cauzamarjelor mai reduse de profitabilitate din prezent.
"Compa este o surpriză plăcută prin prisma schimbării deperspectivă în ceea ce pri­veşte evoluţia afacerilor. În contextulactual, în care un număr mic de companii lis­ta­te din totalraportează performanţe fi­nan­ciare bune, şi în condiţiile în carepe Bursă se va menţine un trend pozitiv, Compa are în continuareşanse să depă­şească evoluţia in­dicilor bursieri", spune AndreeaGheorghe, şefa departamentului de analiză al firmei de brokerajIntercapital Invest.
Ea mai spune că rezultatele bune obţinute de Compa în aceastăperioadă sunt o combinaţie între revenirea pieţei la export şi unmanagement performant.
"Într-o perioadă de criză economică în Ro­mânia, în primul semestrual anului în curs, veniturile companiei au fost cele mai mari dinistoria acesteia, fiind mai mari chiar şi faţă de anul 2008. Marjade profit a rămas în continuare una mică. Dacă la nivelope­ra­ţional profitul a fost cu mult peste aşteptări, pe măsuraevoluţiei cifrei de afaceri, profitul net final a fost afectatputernic de evoluţia cursu­lui de schimb şi de anumite cheltuielinedeductibile mari", spune Andreea Gheorghe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO