Burse - Fonduri mutuale

Ministerul Economiei dă înapoi: Nu se vor face numiri în CA al Transelectrica pe durata listării

Ministerul Economiei dă înapoi: Nu se vor face numiri în CA al Transelectrica pe durata listării

Autor: Andrei Chirileasa

21.03.2012, 00:05 428

Transelectrica Bucureşti (TEL) nu a numit alte persoane pe locurile din consiliul de adminis­tra­ţie rămase vacante în urma demisiilor lui Cristian Ene Corbeanu şi Sergiu Noruţ Stănişteanu, a anunţat ieri compania pe bursă.

Silviu Mănăstire, consilier personal de imagine al mi­nistrului economiei Lucian Bode, propus de Ministerul Economiei pentru un loc în CA, a transmis ZF o precizare că pe perioada ofertei publice nu vor fi realizate modificări în conducerea Transelectrica.

Reacţiile vin după ce mai multe publicaţii printre care şi ZF au scris în ultimele zile despre numirea lui Mă­năstire şi a lui Adrian Margin, şeful de cabinet al lui Bode, în consiliul de administraţie al Trans­elec­trica.

"Consiliul de administraţie al Transelectrica nu a fost modificat. Silviu Mănăstire, consilier al ministrului, şi Adrian Margin, director de cabinet, nu au fost numiţi în CA al Transelectrica. Informaţiile din articolul publicat de ZF potrivit cărora «Silviu Mă­năstire, fost jurnalist, în prezent consilier de ima­gine al ministrului economiei, a ajuns adminis­trator provi­zoriu la o companie cu afaceri anuale de 2,9 mld. lei (680 mil. euro)» sunt false. Există doar o notă de recomandare a ministrului pentru înlocuirea a doi membri care şi-au dat demisia, cu persoanele sus-men­ţionte, recomandare ce nu a fost pusă în practică. Nu se vor face schimbări în componenţa CA al socie­tăţii pe durata listării", a precizat Mănăstire.

Reacţia reprezintă un pas înapoi al noii conduceri de la Ministerul Economiei. Faptul că ministerul a transmis o notă de recomandare conducerii Trans­electrica pentru realizarea celor două numiri în CA, chiar şi provizoriu, este în contradicţie cu princi­piile de transparenţă în administrarea companiilor de stat pe care Guvernul şi le-a asumat prin adoptarea la finalul anului trecut a Ordonanţei 109, care stabileşte reguli clare privind procedura de selecţie a administratorilor din companiile de stat şi criteriile pe care membrii CA trebuie să le îndeplinească.

"În cazul societăţilor administrate potrivit sistemului unitar, consiliul de administraţie este format din 5-9 membri, persoane fizice sau juridice, cu experienţă în activitatea de adminis­trare/mana­gement a/al unor întreprinderi publice profitabile sau a/al unor societăţi comerciale profitabile din do­meniul de activitate al întreprinderii publice", se arată în Ordonanţa 109. Aceasta mai prevede ca în cazul com­paniilor cu afaceri de peste 7,3 mil. euro şi peste 50 de angajaţi selecţia administratorilor să fie realizată de un expert independent.

Transelectrica, operatorul reţelei naţionale de transport al energiei electrice, are afaceri de 680 mil. euro şi peste 2.100 de angajaţi şi a fost una dintre primele companii care au aprobat, în februarie, ini­ţierea procedurilor de selecţie a administratorilor conform prevederilor Ordonanţei 109.

Subscrierile din ofertă cresc de la zi la zi, mai mult pe tranşa micilor investitori

Oferta publică de vânzare a 15% din acţiunile Transelectrica pe bursă, în care vânzător este statul care deţine 73,7% din companie, a reuşit să atragă în primele cinci zile ordine de subscriere pentru 608.000 de acţiuni, reprezentând 5,53% din numărul total de acţiuni scoase la vânzare.

Interesul a fost mai mare până acum pe tranşa micilor investitori, care reprezintă 10% din ofertă, unde gradul de subscriere era ieri de aproape 11,4%. Pe tranşa marilor investitori, nivelul subscrierilor a rămas nemodificat faţă de luni, la 4,88%.

Pe tranşa mică au început să apară şi ordine de subscriere pe paliere mai ridicate, de peste 16 lei. Gro­sul ordinelor au fost plasate însă la cotaţii cu­prinse între 14,9 lei (preţul minim din ofertă) şi 15,5 lei. Preţul final pe fiecare tranşă va fi stabilit la nivelul maxim la care gradul de subscriere este de cel puţin 100%, iar toţi investitorii care au plasat ordine la un preţ mai mare sau egal vor primi acţiuni la acelaşi preţ.

Cei care au subscris la preţuri mai mari vor primi înapoi diferenţa, iar cei care au subscris la preţuri mai mici nu vor primi acţiuni şi îşi vor primi înapoi toţi banii. Este posibil aşadar ca unii investitori să fi subscris din prima la un preţ mai mare pentru a se asigura că vor prinde acţiuni.

Pe tranşa mare, subscrierile s-au realizat până acum doar la preţurile de 14,9 lei şi 15 lei. Este de aşteptat însă ca nivelul subscrierilor să crească pe mă­sură ce se apropie sfârşitul ofertei, ultimele două zile fiind cele mai încărcate.

Majoritatea specialiştilor din piaţă mizează pe închiderea cu succes a ofertei, care presupune ca investitorii să cumpere minimum 70% din acţiunile oferite, apreciind că discountul de care investitorii pot beneficia este destul de atractiv. Preţul minim din ofertă de 14,9 lei este cu 8,6% mai mic decât preţul de ieri de pe bursă şi cu 12,5% mai mic decât preţul de pe bursă anterior lansării ofertei.

Mai multe întrebări sunt legate acum de care va fi gradul final de subscriere şi dacă va exista în ultimele două zile ale ofertei o concurenţă între marii investitori care să conducă la o suprasubscriere şi implicit la creşterea preţului final pe care-l va încasa statul. Intermediarii ofertei sunt BCR, Intercapital Invest şi Swiss Capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO