Burse - Fonduri mutuale

Miza trecerii Bursei de la Bucureşti la un sistem dualist: CEO-ul are puteri sporite, iar SIF-urile ar putea primi un loc în conducere

LUCIAN ANGHEL

LUCIAN ANGHEL

Autor: Roxana Pricop

15.09.2015, 00:08 757

Creşterea puterii direc­torului executiv al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) alături de re­ducerea numărului de membri ai consiliului de supraveghere de la nouă la şapte sunt modificările aduse de trecerea la sistemul dualist de administrare, propunere înaintată de bursă acţionarilor săi. Conducătorii SIF-urilor ar putea intra în conducerea BVB, însă cuvântul final pe acest subiect îl va avea Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB), principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital, a luat ieri piaţa prin surprindere convocând acţionarii pe 28 octombrie în adunare generală extraordinară pentru a aproba trecerea la sistemul dualist de administrare cu directorat şi consiliu de supraveghere, în locul sis­temului unitar în frunte cu consiliul de administraţie (CA) şi director general.

Convocarea are loc în contextul în care mandatele actualilor adminis­tratori expiră peste patru luni (pe 30 ianuarie).

„Am convocat acţionarii în adunare extraordinară acum pentru că este ultima şansă din acest mandat de a vota trecerea la sistemul dualist. Bursa a ţinut de mai multe ori în ultimii ani adunări extraordinare ale acţionarilor, însă nu a întrunit niciodată cvorumul de prezenţă necesar. Sistemul dualist va creşte eficienţa operaţională a BVB, va duce la creşterea puterii executive şi va aduce la zi actul constitutiv care nu a mai fost actualizat din 2005“, a spus Lucian Anghel, preşedintele consiliului BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO