Burse - Fonduri mutuale

Mobius, Templeton: Actiunile romanesti sunt atractive, dar leul e supraevaluat

Mobius: Actiunile romanesti sunt atractive, dar leul e supraevaluat

Mark Mobius, seful diviziei de investitii pe piete emergente a companiei americane Franklin Templeton, care a castigat anul acesta contractul de administrare a Fondului Proprietatea

11.10.2009, 23:30 27

Perceptia de pe pietele internationale privind Romania s-aimbunatatit in ultima perioada, in ciuda avertismentelor de laagentiile de rating, iar pietele emergente, inclusiv Romania, auperspective bune, considera Mark Mobius, seful diviziei deinvestitii pe piete emergente a companiei americane FranklinTempleton.

Mark Mobius, unul dintre cei mai influenti investitori de pepiete emergete, a spus intr-un interviu pentru ZF ca va porni inurmatoarele saptamani in cautarea unor posibile investitii inRomania pentru fondurile internationale pe care le administreaza.El este cunoscut ca globetrotter-ul pietelor emergente, avand infiecare an sute de intalniri cu companii din destinatii considerateexotice pe pietele de capital, ca parte a procesului de selectie ainvestitiilor.

Mobius, impreuna cu o echipa de analisti, va avea mai multeintalniri in urmatoarele saptamani cu managerii catorva zeci decompanii romanesti "pentru a gasi oportunitati de investitii pentruportofoliile administrate de Franklin Templeton".

Printre acestea, companii listate, dar si companii nelistateaflate in portofoliul Fondului Proprietatea: Petrom, BRD, BancaTransilvania, Hidroelectrica, Transgaz, Transelectrica sicomplexurile energetice de la Turceni si Craiova. "Vom avea inechipa si specialisti in investitii de private-equity pentrucompaniile nelistate cu care vom avea intalniri", precizeazaMobius.

Franklin Templeton este castigatorul contractului deadministrare a Fondului Proprietatea, dar semnarea propriu-zisa acontractului dintre companie si reprezentantii guvernamentalitreneaza de cateva luni. In privinta Fondului Proprietatea, Mobiuseste rezervat in declaratii. "Asteptam semnarea de catre guvern acontractului de administrare si de aceea nu dorim sa facemdeclaratii in privinta Fondului. Dupa aceea va vom putea oferi maimule detalii", spune el.

Investitii de 2 miliarde de dolari in Europa deEst

Romania a atras pana acum doar o mica parte din investitiileFranklin Templeton in regiune. "Avem investitii de 2 miliarde dedolari in Europa de Est, din care o suma mica este investita inRomania. Deocamdata nu am luat nicio decizie privind investitiisuplimentare in Romania, dar cautam noi oportunitati", spuneMobius. "Nu avem o limita pentru investitiile in Romania, darlichiditatea de pe piata este redusa si sunt putine companiilistate. Ne-am bucura sa vedem mai multe companii listate pepiata."

Fondurile destinate pietelor emergente administrate de FranklinTempleton detin actiuni in companii cum sunt Petrom, BRD sauVimetco (actionarul majoritar al Alro Slatina, listat la Bursa dinLondra). "Suntem interesati de sectorul energiei si de cel bancarsi ne uitam la posibilitatea de a largi lista companiilor in careinvestim."

Atitudinea managerilor fata de actionari reprezinta de altfeluna din principalele criterii dupa care Mobius selecteazacompaniile unde investeste. "Suntem preocupati de guvernantacorporatista, de felul cum companiile isi trateaza investitorii.Stim ca asta e o problema in Romania, dar guvernanta corporatista eo problema peste tot in lume", spune Mark Mobius. Cu o experientade peste 30 de ani, el este unul din cei mai influenti investitoride pe pietele emergente.

"Filozofia noastra de investitii este sa cumparam actiuni pentruun orizont de cinci ani. Exista actiuni pe care le avem inportofoliu de 20 de ani, dar cautam companii care sa isi poatacreste valoarea intr-un orizont de cinci ani."

Perspective bune pentru piata romaneasca, in ciudaagentiilor de rating

Mobius spune ca este optimist in privinta pietelor pentruperioada urmatoare "Pe piete exista o cantitate tot mai mare debani, iar pietele sunt foarte departe de maxime".

El considera ca si piata romaneasca ofera perspective bune, dar,ca investitor international, este preocupat de riscul valutar.

"Cred ca actiunile romanesti se tranzactioneaza in prezent lavalori atractive. Pe de alta parte, o problema este faptul ca leuleste supraevaluat. Din punctul de vedere al paritatii puterii decumparare leul este supraevaluat pe piata valutara. Pe de altaparte, dobanzile din Romania sunt inca mari, iar asta contribuie lasustinerea cursului la aceste valori. Evolutia cursului va depindepana la urma de cum va evolua inflatia", spune Mobius.

Desi agentiile de rating au tras in ultima perioada mai multesemnale de alarma in privinta Romaniei, seful investitiilor pepiete emergente de la Franklin Templeton spune ca perceptia privindRomania s-a imbunatatit.

"Ne uitam la ce spun agentiile de rating, dar ne uitam inprincipal la spread-ul obligatiunilor romanesti pe pieteleinternationale. In ultima perioada acesta a scazut, ceea ce este unlucru bun", spune el.

Spread-ul se refera la prima de randament cu care setranzactioneaza obligatiunile romanesti fata de un randament dereferinta cum ar fi cel la obligatiunile germane sau americane sireflecta perceptia pietelor asupra riscului investitiilor inRomania.

"Au fost cateva atentionari de la agentiile de rating in ultimaperioada privind posibilitatea de scadere a riscului de tara, darnoi suntem increzatori ca politicile economice din Romania vor fiunele pozitive, iar acordul cu FMI va fi dus la bun sfarsit", spuneMobius.

El lucreaza la Fraklin Templeton din 1987 si administreaza inprezent portofolii de pe pietele emergente in valoare de circa 25de miliarde de dolari prin cele 15 birouri deschise de companie peastfel de piete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO