Burse - Fonduri mutuale

Noua stea a Mechel, Laminorul Brăila, aproape şi-a triplat afacerile în semestrul I

Noua stea a Mechel, Laminorul Brăila, aproape şi-a triplat afacerile în semestrul I

Autor: Adrian Cojocar

31.08.2011, 00:03 1125

Laminorul Brăila (LMRU), combinat preluat la începutul anului trecut de către grupul rus Mechel, a înregistrat în primele şase luni din acest an o creştere de 2,8 ori a afacerilor, care au ajuns la 480,8 mil. lei (114 mil. euro). Vânzările producătorului de laminate din prima jumătate a acestui an aproape au egalat vânzările de pe tot parcursul anului precedent, care s-au cifrat la 521,2 mil. lei (123,8 mil. euro).

Ruşii de la Mechel au cumpărat pachetul de control al Laminorul Brăila prin achiziţia acţionarului majoritar al acestuia, Donau Commodities SRL, într-o tranzacţie de circa 9,4 mil. euro. Austriecii de la Donau Commodities deţineau anterior 90,9% din capitalul Laminorul Brăila. În anul anterior preluării, combinatul din Brăila avea pierderi de 9,2 mil. euro, aproape cât vânzările din acelaşi an, de 9,5 mil. euro.

În primul an după preluare Mechel a reuşit să crească vânzările companiei de 13 ori, iar după prima jumătate a acestui an Laminorul Brăila a ajuns în primele cinci combinate siderurgice din ţară. Afacerile combinatului din Brăila au depăşit în acest an vânzările celui mai mare combinat deţinut de ruşii de la TMK, respectiv TMK Artrom Slatina (ART), care în aceeaşi perioadă a consemnat afaceri de 103 mil. euro.

Producţia fizică de laminate a combinatului s-a majorat cu 78%, la circa 126.500 de tone, comparativ cu o producţie de 71.000 de tone în acelaşi interval din 2010. Anul trecut producţia de laminate a totalizat 150.000 de tone.

Creşterea vânzărilor Laminorul Brăila din acest an a fost impulsionată cel mai probabil de exporturile pe pieţele din UE, în principal în Polonia, Slovacia, Cehia, Bulgaria şi Germania, în condiţiile în care anul trecut exporturile au contribuit cu 54% la afacerile companiei. Printre principalii clienţi de pe piaţa internă se numără şantiere navale precum STX Tulcea, STX Brăila, Damen Galaţi, Şantierul Naval Orşova, Şantierul Naval Constanţa şi Şantierul Naval Drobeta Turnu-Severin. O mare parte din producţie este vândută către distribuitori precum Mairon Galaţi, Mechel Services România, Baurom Galaţi sau Miras International.

"Pentru anul 2011 există premisele pentru desfăşurarea unei activităţi de producţie la un volum care să acopere 80% din capacitatea de produc­ţie. Pierderile înregistrate de Laminorul Brăila la 30 iunie în valoare de 9,9 milioane de lei se datorează efectelor crizei economico-financiare globale, prin reducerea comenzilor de la beneficiarii interni şi externi, cât şi prin diminuarea considerabilă a preţurilor de vânzare a produselor, dictate de evoluţia de pe piaţa mondială a metalului", spun reprezentanţii Mechel.

Mechel mai deţine alte trei combinate siderurgice în România la Târgovişte, Câmpia Turzii şi Oţelu Roşu. Anul trecut cele patru companii ale ruşilor au avut afaceri de circa 600 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO