Burse - Fonduri mutuale

Patru listari noi de obligatiuni

16.12.2003, 00:00 12



Comitetul Bursei de Valori (BVB) a aprobat ieri admiterea la cota bursei a obligatiunilor municipale emise de patru municipalitati: Campulung Muscel, alba - Iulia, Deva, Arad. "Cele patru emisiuni de obligatiuni se adauga la cele 10 deja existente si vor contribui la dezvoltarea pietei pentru acest tip de instrument financiar la BVB", a declarat Stere Farmache, director general al BVB. "Atingerea insa a masei critice a pietei obligatiunilor municipale depinde in mare masura de valoarea emisiunilor, dar si de un numar in crestere de detinatori ai acestor obligatiuni".



La diversificarea acestui segment de piata va contribui, spune conducerea bursei, si faptul ca se intalneste pentru prima data o maturitate mare de cinci ani, asa cum este cazul obligatiunilor emise de municipiul Deva. Si tot pentru prima data intalnim o dobanda fixa de 14% pe an, in cazul obligatiunilor emise de Municipiul Arad, care au o maturitate de trei ani.



Valoarea emisiunilor depaseste 150 de miliarde de lei dupa cum urmeaza: Deva 58 de miliarde, Arad 65 de miliarde, Campulung Muscel 10 miliarde si Alba Iulia 24 de miliarde de lei.



In prezent, pentru ca nivelul maturitatii sI valoarii emisiunilor de obligatiuni listate sunt foarte mici, la Bursa exista zile in care nu sunt tranzactionate deloc obligatiuni municipale. Din cele 10 emisiuni listate, majoritatea au maturitate de 1 - 3 ani si valori reduse, de 1- 2 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels