Burse - Fonduri mutuale

Popp: Daca n-ar fi fost criza americana, tranzactia cu Lehman Brothers ar fi fost mai mare

26.09.2007, 18:03 11

Banca de investitii americana Lehman Brothers si-ar putea mari participatia in cadrul companiei de dezvoltare imobiliara Impact (IMP) in cateva luni, dupa ce a achizitionat joia trecuta 3,09% din companie, sustine presedintele Impact, Dan Ioan Popp.
El mai spune ca si alte banci de investitii dintre primele zece la nivel mondial au fost si sunt in continuare interesate de a intra in actionariatul Impact.
"Lehman are un apetit de crestere a prezentei pe piata romaneasca si ar putea lua o decizie in acest sens dupa o perioada de asteptare de sase luni. Probabil ca daca nu ar fi fost criza ipotecara de pe piata americana, tranzactia ar fi fost mai mare", a declarat Popp.
Popp a vandut catre divizia de real estate a Lehman Brothers un pachet de 3,09% din actiunile Impact pentru 9,62 mil. euro, tranzactia fiind intermediata de catre ING Bank. Lehman Brothers a efectuat anterior un due dilligence legal privind proiectele companiei si un due dilligence financiar pentru rezultatele financiare din perioada 2004-2007. Popp a mai vandut joi un pachet de 2% din actiuni fondului de investitii american Julius Baer International Equity Fund, care si-a majorat astfel participatia la circa 8%.
In urma acestor tranzactii Popp si-a redus participatia in cadrul companiei la 25%. El va folosi insa banii primiti de la cei doi investitori straini, in total aproape 16 mil. euro, pentru a subscrie in cadrul majorarii de capital pe care Impact o deruleaza in prezent, care va fi finalizata joi. El ar trebui sa subscrie circa 22 mil. euro.
"Pentru a subscrie in cadrul ofertei va trebui sa ma imprumut si, la un moment dat, voi mai vinde din actiuni pentru a plati datoriile", a declarat Popp.
Impact va folosi banii stransi in cadrul majorarii de capital pentru a finanta demararea unor proiecte importante, care fac parte din strategia companiei de dezvoltare de comunitati urbane. Impact intentioneaza sa demareze trei proiecte importante care necesita investitii totale de 2,5 mld. euro, potrivit lui Popp. Doar pentru demararea acestor proiecte, investitiile necesare se ridica la 250 mil. euro. Compania intentioneaza sa finanteze aceste proiecte prin parteneriate cu investitori straini, care vizeaza aproximativ 100 de obiective imobiliare.
"De la 1 octombrie asteptam cereri de oferta pentru parteneriate pentru circa 100 de obiective. Acestea vizeaza trei proiecte de mare amploare din care doua sunt situate in Bucuresti si unul in Cluj", a explicat Popp.
Parteneriatele s-ar putea concretiza prin infiintarea unor vehicule de investitii (SPV) in care Impact sa fie actionar alaturi de alti investitori si care sa se ocupe de dezvoltarea unor segmente ale celor trei proiecte imobiliare.
Impact a obtinut in primul semestru un profit net de 10,84 mil. lei (3,28 mil. euro), pe standardele romanesti de contabilitate (RAS), in scadere cu 3,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile totale ale companiei s-au ridicat la 81,7 mil. lei (24,7 mil. euro), in crestere cu 26%.
Actiunile Impact au inchis sedinta de ieri la 1,03 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de 304 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels