Burse - Fonduri mutuale

Prefab şi-a bugetat investiţii de 15,6 mil. € şi analizează extinderea în regiune

Prefab şi-a bugetat investiţii de 15,6 mil. € şi analizează extinderea în regiune

Autor: Adrian Ionut Cojocar

22.03.2011, 23:51 91

Producătorul de materiale de construcţii Prefab Bucureşti(PREH), deţinut de omul de afaceri Marian Petre Miluţ, are un bugetde investiţii pentru acest an de 65,4 mil. lei (circa 15,6 mil.euro la cursul din prezent), bani pe care i-ar putea folosi pentruconstruirea unei fabrici în Moldova sau Bulgaria şi a unei centralede cogenerare a aburului şi energiei electrice cu o capacitate de 6MW.

Prinderea acestor cheltuieli în buget vine în contextul în careambasadorul Republicii Moldova a făcut în martie o vizită lafabrica Prefab din Călăraşi.

"Suma de 40 milioane de lei alocată în bugetul de investiţii dinacest an a fost trecută în cazul în care vrem să dezvoltăm noicapacităţi de producţie în Moldova şi Bulgaria. Proiectul este înanaliză, nu este o chestiune fermă, dar trebuia trecut în buget.Acestea sunt investiţiile de început, o fabrică de BCA de exempluar costa cel puţin 40-50 de milioane de euro. Trebuie să dezvoltămproducţia şi în alte ţări pentru că nu poţi să transporţi totul dinRomânia", a declarat Marian Petre Miluţ, acţionarul majoritar alPrefab, care controlează peste 80% din companie prin intermediulfirmei Romerica International.

Costul centralei energetice este estimat la 21,5 mil. lei (5mil. euro) şi va fi finanţat în proporţie de 50% cu fondurieuropene în programul de eficienţă energetică.

"Suntem în plin proces de analiză a ofertelor. Sper ca până laînceputul lunii mai proiectul să fie depus. Vom înlocui altăcentrală termică cu cazan de tip Viessmann. Noi vom folosi mai multaburul de la centrală pentru că acesta este regimul fabricilornoastre şi 1-2 MW de energie. Sper ca măcar 4 MW să-i dăm în reţea.Sistemul energetic este fundamental pentru o companie de taliaPrefab", a declarat Miluţ.

Prefab şi-a bugetat pentru acest an un profit net de 10,9 mil.lei, în creştere de peste trei ori faţă de rezultatul înregistratanul trecut, pe fondul unor venituri din activitatea de bază încreştere cu 8,1%, la 88,7 mil. lei.

"La cifra de afaceri pe care am prognozat-o trebuie să avem omarjă de profit de 15%. Preţurile la BCA au crescut în ultimaperioadă, dar puţin. În ultimii doi ani de zile am coborâtpreţurile la limită ca să ne menţinem pe piaţă. Cererea trebuie sărevină pentru că în ultimii doi ani nu s-a construit nimic. De la 3milioane de metri cubi de BCA s-a ajuns anul trecut la 1,8 milioanede metri cubi şi este clar că există un gol pe piaţă care trebuieacoperit", spune Miluţ.

Anul trecut vânzările producătorului de BCA au scăzut cu 15%, la71,5 mil. lei (17 mil. euro) deşi producţia de BCA a Prefab acrescut anul trecut cu 4,6%, la peste 417.000 de metri cubi.

"Obiectivele mele în acest an sunt să elimin fondurilespeculative din acţionariat, să pun la punct sistemul energetic dincompanie şi să dezvoltăm pieţe alternative în afara României. Deasta am deschis noi puncte în Moldova şi Bulgaria. Sunt interesatsă vând un pachet de 10% din companie, dar nu la preţurile de 2 leide pe Bursă", spune Petre Miluţ.

El a precizat că în anii de boom ai economiei, 2007-2008, aprimit o ofertă de 13 mil. euro pentru o participaţie de 10% dincompanie, însă a refuzat să vândă şi că a hotărât să răscumpereacţiuni Prefab de pe Bursă pentru că unii investitori speculativicare deţin circa 1,6% din capital ţin intenţionat preţul acţiunilorla o valoare mică.

Acţiunile Prefab au câştigat anul trecut 26%, iar de laînceputul anului au mai crescut cu 18%, tranzacţionându-se înprezent la 2,25 lei.

Compania are o capitalizare de 109 mil. lei (26 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels