Oficiali din ministerul Finanţelor Publice alături de bancherii de la BRD, Raiffeisen şi BCR, care formează consorţiul de intermediere a primei oferte de titluri de stat destinate populaţiei şi listate la bursa din Bucureşti, vor anunţa miercuri, 3 iunie, data la care vor începe subscrierile pentru prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie listată la bursă.
Anunţul va fi făcut în deschiderea şedinţei de tranzacţionare de miercuri, 3 iunie, semnalizând astfel că în scurt timp ar putea începe subscrierile. Vânzarea de titluri de stat pentru populaţie a fost anunţată iniţial pentru toamna anului trecut, însă emisiunea a fost amânată.
Pe 5 mai, şeful Trezoreriei, Ştefan Nanu, a declarat că Finanţele încearcă să lanseze emisiunea în prima jumătate a anului şi să găsească un moment de piaţă favorabil. Titlurile vor fi promovate printr-un program de marketing care va include prezentări în oraşele mari, la Ministerul Finanţelor şi Bursă.
Un titlu de stat va costa 1.000 de lei. Bondurile vor avea o valoare de cel puţin 100 de milioane de lei, o maturitate de până în trei ani şi dobânda din piaţă, în prezent de circa 2% pe an.
Finanţele nu au mai emis titluri de stat pentru populaţie din 2005, când utilizau rata inflaţiei ca referinţă pentru randament, la care se adăuga o marjă fixă.
Luând în calcul randamentele mici aduse de titluri, Finanţele vor cere băncilor din consorţiu să nu perceapă niciun comision pentru subscrierile făcute de investitori în oferta destinată populaţiei şi să îşi plafoneze comisioanele pentru tranzacţiile de cumpărare de pe piaţa secundară (ulterior listării). Anul trecut, Bursa de Valori Bucureşti, ASF, Depozitarul Central au eliminat sau redus comisioanele pentru piaţa titlurilor de stat pentru a încuraja listarea acestor instrumente. De asemenea, Finanţele vor cere celor trei bănci din consorţiu să acţioneze ca market-makeri pentru titlurile de stat destinate populaţiei astfel încât un vânzător să îşi găsească cu uşurinţă un cumpărător pe piaţa secundară. La bursa din Bucureşti sunt listate în prezent 23 emisiuni de titluri de stat, însă sunt greu accesibile micilor investitori din cauza valorii nominale mari de 10.000 de lei.