• Leu / EUR4.9457
  • Leu / GBP5.7258
  • Leu / USD4.6715
Burse - Fonduri mutuale

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat noile prevederi legislative fiscale: Din 2023, investitorii vor avea un sistem de reţinere la sursă a taxelor pentru câştigurile din piaţa de capital

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat noile prevederi legislative fiscale: Din 2023, investitorii vor avea un sistem de reţinere la sursă a taxelor pentru câştigurile din piaţa de capital

Autor: Eduard Ivanovici

20.05.2022, 18:39 1867

Investitorii de la bursă vor beneficia de la începutul anului viitor de impozite mai mici pentru tranzacţiile cu profit şi de o procedură simplificată de taxare. Noile prevederi legislative au fost promulgate astăzi, 20 mai, de preşedintele României, reiese dintr-un comunicat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Prevederile presupun reţinerea la sursă a impozitelor generate de câştigurile de capital pentru investitorii individuali, prin impozitarea diferenţiată a profiturilor realizate, şi anume cu 1% pentru deţinerile de peste un an şi 3% pe cele mai mici de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate. Obligaţia calculării, reţinerii la sursă, declarării şi plăţii impozitului vor reveni intermediarilor şi administratorilor de fonduri.

„Bursa este tot mai prezentă în universul cotidian al românilor şi urmează să devină, de la începutul anului viitor, şi mai accesibilă potenţialilor investitori. Credem că atât adoptarea impozitării diferenţiate a câştigurilor de capital, cât şi reţinerea la sursă a impozitelor, vor avea un impact major asupra dezvoltării bursei româneşti. Şi nu doar asupra pieţei de capital, ci şi asupra economiei, prin creşterea capacităţii de finanţare pentru antreprenorii români. Mecanismele bursiere au devenit în ultimii ani tot mai folosite, atât în mediul privat, cât şi public, pentru finanţare. Acum, prin simplificarea impozitării sunt create premisele creşterii acestei capacităţi de finanţare”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Iniţiativa legislativă privind modificarea şi completarea legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, care include simplificarea impozitării investitorilor din piaţa de capital, a fost înregistrată în Senat pentru dezbatere în 13 octombrie 2021 şi adoptată de senatori la începutul lunii februarie 2022. Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat legea în 20 aprilie 2022.

Iniţiatorii proiectului legislativ sunt deputaţii PNL Se­bastian Burduja, Ga­briela Horga, George Tuţă şi senatorul USR Claudiu Mureşan. Proiectul a fost susţinut de Bursa de Valori Bucureşti, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Asociaţia Administratorilor de Fonduri, Asociaţia Română a Băncilor şi Asociaţia Brokerilor.

„Promulgarea de către Preşedintele României a legii de simplificare a impozitării investitorilor pe piaţa de capital, ultimul pas dintr-un demers iniţiat în toamna anului trecut, ne face tot mai încrezători în perspectivele de dezvoltare a pieţei şi a rolului pe care aceasta poate şi trebuie să îl aibă în economia românească. Nu am fi fost în acest punct fără susţinerea din partea întregii comunităţi a pieţei de capital, a tuturor celor care au pus umărul la creionarea şi transpunerea unei idei într-o lege care să vină în sprijinul românilor şi al economiei româneşti. Le mulţumim iniţiatorilor legii, precum şi Autorităţii de Supraveghere Financiară, Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, Asociaţiei Române a Băncilor şi Asociaţiei Brokerilor care au crezut în acest demers”, a declarat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9457
Diferență: -0,004
Ieri: 4.9459
Azi: 4.6715
Diferență: -0,0321
Ieri: 4.6730
Azi: 5.7258
Diferență: -0,3585
Ieri: 5.7464
Azi: 4.8931
Diferență: 0,2623
Ieri: 4.8803