Burse - Fonduri mutuale

Reacţii la prospectul Hidroelectrica. Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management: Mă bucur că au ieşit cu un procent atât de mare. Ne uităm şi noi cu mult interes la această ofertă

Reacţii la prospectul Hidroelectrica. Mihai Purcărea,...

Autor: Tibi Oprea

23.06.2023, 13:25 2956

De azi, 23 iunie 2023, şi până pe 4 iulie, investitorii de retail şi instituţionali, români şi internaţionali pot subscrie în cea mai mare ofertă de vânzare de acţiuni din istoria Bursei de Valori Bucureşti, maximum 8,8 miliarde de lei pentru 17,34% din Hidroelectrica, adică circa 78 de milioane de acţiuni, cu posibilitatea de suplimentare în funcţie de cerere. În timp ce micilor investitori li s-a oferit un discount de 3% în primele cinci zile ale ofertei (din cele opt), în privinţa investitorilor instituţionali există un angajament pentru aproximativ un sfert din întreaga oferta.

„Pentru piaţa românească şi pentru succesul ofertei, este interesant că există acei investitori ancoră. Este un lucru foarte bun că aproximativ un sfert din oferta maximă este deja luată. Sunt investitori care deja s-au comis să cumpere acţiuni şi nu un pachet mic, ci 2,2 miliarde de lei. Va fi unul dintre cei mai mari emitenţi la Bursa de Valori Bucureşti, va intra în toţi indicii bursei şi prin urmare ne uităm şi noi cu mult interes la această ofertă”, spune Mihai Purcărea, CEO al administratorului de investiţii BRD Asset Management, pentru ZF.

Potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), BRD AM gestionează active nete de 3,6 mld. lei, având o cotă de piaţă de 19,7% (OPCVM) şi fiind în top trei cele mai mari societăţi de administrare a investiţiilor.

Micii investitori subscriu la preţul maxim din ofertă de 112 lei pe acţiune, ei având alocată o tranşă de 15%, adică 11,7 milioane de acţiuni. Cei mari pot subscrie la orice preţ între 94 şi 112 lei pe acţiune, având 85% (66,3 milioane de acţiuni) din toată oferta. Cei din urmă vor decide şi preţul.

Subscrierea minimă în cadrul ofertei este de 50 acţiuni, ceea ce la preţul maxim de 112 lei pe acţiune echivalează cu o sumă de 5.600 de lei. Spre comparaţie, în cazul titlurilor de stat Fidelis, subscrierea minimă este de 5.000 de lei. Un investitor de retail are în primele 5 zile ale ofertei, din cele 8 (oferta se încheie pe 4 iulie), un discount de 3%, adică preţul de 112 lei se transformă în 108,64 lei.

17,34% urmează să vândă Fondul Proprietatea din deţinerea de 19,94% pe care o are la Hidroelectrica, adică circa 78 de milioane de acţiuni, ceea ce la preţul maxim de ofertă de 112 lei pe unitate înseamnă 8,8 mld. lei. FP menţionează însă în prospect că poate vinde chiar integral participaţia de 19,94% în funcţie de cerere. Preţul maxim corespunde unei capitalizări de 50,4 mld. lei (10,2 mld. euro).

„Discountul de 3% este unul bun pentru clienţii de retail români. Având în vedere oferta şi interesul mare pentru această ofertă, este bine că există acest discount. Nu mi se pare că au fost precauţi. Practic, s-au dus înspre valoarea maximă din cât pot să vândă şi mă bucur că au ieşit cu un procent atât de mare. Îmi transmite că au un interes destul de puternic din partea clienţilor. Puteau veni şi cu un procent mai mic. Cred că ar fi mai bine pentru bursă şi pentru companie să vândă cât mai aproape de maxim, astfel încât să nu mai rămână acţiuni nevândute şi să nu facă apoi vânzări accelerate”, spune Mihai Purcărea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO