Burse - Fonduri mutuale

Robert Burlan, Raiffeisen AM: Factorii de risc ai pieţei de capital s-au mai estompat faţă de 2022. Avem însă o creştere mai redusă decât cea a pieţelor din regiune, în contrast cu dinamica de anul trecut

Robert Burlan, Raiffeisen AM: Factorii de risc ai pieţei...

Autor: Eduard Ivanovici

23.05.2023, 10:49 208

„A fost un început de an mult mai puţin turbulent faţă de 2022. Din fericire, factorii de risc s-au mai estompat, chiar dacă nu au dispărut în totalitate. Temerile legate de rularea conflictului din Ucraina s-au mai diminuat, dar rămâne un risc latent. De asemenea, ne aflăm deja într-o fază de scădere a inflaţiei, iar criza de pe piaţa energetică s-a estompat destul de mult faţă de anul precedent”, spune Robert Burlan, head of investment management, Raiffeisen Asset Management.

El a fost invitat în cadrul unei dezbateri organizate marţi, 23 mai de Bursa de Valori Bucureşti: „Fondurile locale de acţiuni în contextul internaţional”.

„Totodată, vedem o recuperare a pieţei, începută undeva în octombrie anul trecut. Recuperarea a fost însă marcată de evenimente cu impact negativ, cum au fost turbulenţele de pe piaţa bancară din afară şi acele incertitudini legate de suprataxarea companiilor energetice. Cu toate acestea, piaţa a înregistrat o evoluţie pozitivă în această perioadă”, continuă reprezentantul Raiffeisen AM.

Indicele local BET are plus 5,4% anul acesta şi 0,9% în ultimele 12 luni. Prin comparaţie, benchmark-ul paneuropean Stoxx 600 afişează dinamici de 9%, respectiv 7% în aceleaşi perioade.

„De remarcat că avem totuşi o creştere mai redusă decât cea a pieţelor din regiune, iar asta vine în contrast cu dinamica anului precedent, când piaţa a supraperformat. Cred că această performanţă mai slabă este cumva motivată de aşteptarea investitorilor pentru IPO-ul Hidroelectrica. Probabil că mulţi investitori şi-au amânat achiziţiile, stâng bani pentru acest IPO”, consideră Robert Burlan.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO