Burse - Fonduri mutuale

Roibu spune că porneşte toată petrochimia de la Piteşti din octombrie dacă-l lasă minoritarii

Roibu spune că porneşte toată petrochimia de la Piteşti din octombrie dacă-l lasă minoritarii

Constantin Roibu, di­rec­torul ge­neral al Oltchim Râmnicu Vâlcea: Dacă PCC SE nu va contesta în instanţă hotărârea adunării generale a acţionarilor pentru angajarea creditului, estimăm por­ni­rea la capacitate a instalaţiilor în luna octombrie 2011.

Autor: Adrian Cojocar

04.08.2011, 00:07 2060

Conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT)spune că după repornirea instalaţiilor de pe platforma ArpechimPiteşti, aşteptată pentru luna octombrie a acestui an, necesarullunar al companiei pentru capital de lucru se va ridica la 75 mil.euro, cea mai mare parte a acestei sume urmând să fie destinatăcheltuielilor cu materiile prime necesare producţiei.

Oltchim va cheltui anual 246 mil. euro pe benzină nafta, underivat petrolier produs de majoritatea rafinăriilor din ţară şicare se producea şi la rafinăria Arpechim înainte ca OMV Petrom săo închidă definitiv la începutul acestui an.

Totodată, compania va avea nevoie de 153,6 mil. euro pentru gaze(etan, propan, bu­tan) folosite în procesul de producţie şi 102mil. euro va plăti pentru energie electrică. Com­pania va cheltuianual circa 54 mil. euro pen­tru gaze naturale şi 28,8 mil. eu­ropentru abur in­dus­trial, potrivit datelor furni­zate deOltchim.

"Pentru funcţionarea in­te­grată este necesară con­trac­tareaunor finanţări care să asigure necesarul de ca­pital de lucrupentru o perioadă de două luni. Nece­sarul de capital de lu­crupentru o lună de func­ţio­nare de 75 mi­lioa­ne euro este calculatatât pentru platforma de la Râm­nicu Vâlcea, cât şi pentru cea dela Piteşti şi este mai mare decât estimarea de anul trecut,de­oare­ce s-a avut în vedere creş­te­rea pre­ţu­rilor la energieelectrică şi gaze na­tur­ale, unele din prin­cipalele materii primeale so­cietăţii", spune Con­stan­tin Roibu, di­rec­torul ge­neralal Oltchim Râmnicu Vâlcea.

El a precizat că firma are nevoie iniţial de 150 mil. europentru capital de lucru, pentru că pe parcurs sumele rulate sereîntorc în socie­tate după vânzarea produselor şi reluareaciclului de fabricaţie.

"Dacă PCC SE nu va contesta în instanţă hotărârea adunăriigenerale a acţionarilor pentru angajarea creditului, estimămpor­ni­rea la capacitate a instalaţiilor în luna octombrie 2011",spune Roibu.

Grupul nemţesc PCC SE este principalul acţionar minoritar alOltchim şi s-a declarat împotriva repornirii instalaţiilor dinsecţia de pe­trochimie din cadrul Arpechim pe motiv căin­stalaţiile sunt într-o stare avansată de de­te­riorare. Eiconsideră totodată că funcţio­na­rea integrată a Oltchim cupetrochimia Arpechim ar cauza pierderi şi mai mari com­binatului,în condiţiile în care rafinăria Arpechim se afla de mai mulţi anipe pier­dere înainte de a fi închisă de Petrom.

De cealaltă parte, Constantin Roibu, care conduce combinatulchimic de peste 20 de ani, crede că poate să readucă activitatea peprofit.

"Profitul din activitatea de exploatare şi implicit economiacare se va realiza ca urmare a funcţionării integrate la capacitatea Oltchim este de aproximativ 60 milioane de euro", spuneRoibu.

După decizia Petrom de închidere definitivă a rafinărieiArpechim în luna martie a acestui an, statul s-a arătat interesatde pre­luarea şi redeschiderea rafinăriei prin inter­mediul Oltchimcare ar putea produce în cadrul combinatului benzina nafta necesarăprocesului de producţie. Până în acest mo­ment statul şi Petrom nuau ajuns la un acord în această privinţă, însă între timp Oltchim acumpărat mai multe active de la Petrom care aparţineau rafinărieide la Piteşti.

Conducerea Oltchim spune că Linde Gaz intenţionează săconstruiască o fabrică de oxigen azot în incinta combinatului şi căpână la finalizarea investiţiei compania va utiliza oxigen şi azotdin fabrica veche existentă pe platforma de la Piteşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO