Burse - Fonduri mutuale

SIF Transilvania si Oltenia merg umar la umar in topul profitului la SIF-uri

SIF Transilvania si Oltenia merg umar la umar in topul profitului la SIF-uri

Click pentru imaginea marita

16.03.2007, 19:48 14

SIF Transilvania conduce si dupa a doua luna a anului in topul profiturilor realizate de SIF-uri, cu un castig de aproape 25 de milioane de lei (7,37 milioane de euro), in urma mai multor tranzactii pe piata de capital, inclusiv, prin care si-a lichidat participatia detinuta la Banca Transilvania
Pe de alta parte, SIF Oltenia s-a apropiat puternic de prima pozitie, inregistrand la finalul lunii trecute un profit de 22,7 milioane de lei (6,7 milioane de euro), dupa ce la sfarsitul lui ianuarie, inregistra o pierdere de 0,11 milioane de euro.
SIF Banat-Crisana, cealalta societate de investitii financiare care a mai prezentat rezultatele pe primele doua luni ale anului, a raportat un profit de 2,43 milioane de lei (0,72 milioane de euro). SIF Moldova si Muntenia nu au raportat situatia de la finalul lui februarie.
Castigul SIF Transilvania este de aproape cinci ori mai mare decat cel din ianuarie. Dupa primele doua luni din 2005, societatea avea un profit de cateva mii de euro.
"Profitul realizat in februarie s-a datorat tranzactiei cu actiunile Scut si vanzarilor de la Banca Transilvania", a declarat Floriean Firu, directorul general adjunct al SIF Transilvania.
"Nu am ales sa vindem pe Banca Transilvania pentru ca afacerea nu ar fi buna. Aceasta a fost un emitent pe care noi am realizat cam tot timpul speculatii. Probabil o sa revenim pe el cand o sa consideram ca este un moment bun", a adaugat Firu.
SIF Transilvania a incasat 7,34 milioane de lei (2,15 milioane de euro) pe pachetul de 63,5% pe care-l detinea in cadrul societatii Scut Constanta. In afara de aceasta tranzactie, potrivit situatiei portofoliului la sfarsitul lunii trecute, SIF si-a lichidat si participatia de 0,54% pe care o mai detinea la Banca Transilvania. Acest pachet valoreaza peste 23 de milioane de lei (6,8 milioane de euro) la ultimul pret de la Bursa. SIF vanduse si in ultimele luni din actiunile pe care le avea in cadrul bancii.
Potrivit conducerii SIF Transilvania, societatea se afla in prezent la mijlocul unui program puternic de restructurare a portofoliului, inceput in urma cu doi ani si programat sa dureze 4 ani.
"Noi avem in portofoliu in prezent detineri la circa 360 de societati. La AGA din acest an vom cere aprobarea actionarilor pentru a scoate la vanzare 200 dintre acestea. Pana in prezent noi asteptam de regula sa primim oferte de la investitorii interesati, dar acum vrem sa obtinem aprobarea de la actionari pentru a putea trimite lista cu aceste detineri pe care vrem sa le vindem la societatile de brokeraj de pe piata, pentru a vedea daca intre clientii acestora sunt investitori care ar vrea sa le preia", a precizat Firu.
Potrivit acestuia, evaluarea firmelor scoase la vanzare se va face de departamentul specializat din cadrul SIF.
"Cele mai multe participatii din aceasta lista sunt de pana la 5% din cadrul firmelor respective si de maxim 25%. Sunt in general participatii la societati inchise, unde nu suntem multumiti de ce am obtinut pana acum sau in firme unde avem litigii", a mai spus Floriean Firu.
Vanzari importante a realizat luna trecuta si SIF Oltenia, societatea lichidandu-si detinerile de la societatile Unio Baia Mare, Electronica Bucuresti si PC Boards Bucuresti.
"Tot profitul realizat l-am obtinut de pe urma vanzarilor de la Electronica si PC Boards. La Unio am vandut la valoarea nominala, neobtinand profit din aceasta tranzactie", a precizat Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia. SIF si-a vandut pachetul de la Unio si sub valoarea contabila a titlurilor.
"Am ales sa vindem actiunile de la Unio pentru ca cu ei suntem in proces de 7-8 ani. Nu am realizat niciodata nimic de pe urma acestei detineri si nu am fost multumiti de modul in care este administrata societatea. De aceea am zis ca mai bine vindem la valoarea nominala, iar banii obtinuti ii investim in alte actiuni care sa ne aduca un castig", spune Ciurezu.
SIF Oltenia a incasat 2,5 milioane de lei (0,74 milioane de euro) de pe pachetul de 10,7% de la Unio, in timp ce pe detinerile de 25-30% de la Electronica si PC Boards, a obtinut 25,5 milioane de lei (7,5 milioane de euro) si, respectiv, 1,9 milioane de lei (0,6 milioane de euro).
Castigul SIF Oltenia de la finalul lui februarie este cu 48,8% mai redus decat cel de la finalul aceleiasi perioade din 2006, dar anul trecut societatea a beneficiat de pe urma vanzarii actiunilor de la Sicomed in cadrul ofertei lansate de cehii de la Zentiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels