Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au cei mai mulţi reprezentanţi în conducerea „băncii de acţiuni“ a bursei

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Autor: Roxana Pricop

30.01.2015, 00:03 630

James William Turnbull, manager senior la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Marius Moldovan, şef serviciu investiţii la SIF Transilvania, Radu Roşca, preşedintele firmei de brokeraj BT Securities, alături de Cristinel Sandu Popescu, preşedinte şi director general la firma de brokeraj Voltinvest, susţinut de SIF Oltenia, sunt candidaţii aleşi joi, 29 ianuarie, de acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pentru cele patru locuri vacante în consiliul de administraţie al Depozitarului Central (DC), instituţie responsabilă de decontarea tran­zacţiilor cu acţiuni şi de registrul acţionarilor.

Managerul BERD este cotat cu cele mai mari şanse să preia funcţia de preşedinte al Depozitarului Central. BERD este acţionar cu 4,99% din acţiunile BVB. Cei patru vor primi validarea în funcţia de administratori în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Depozitarul Central din 9 februarie.

Aceştia vor completa componenţa con­ducerii Depozitarulu din care fac parte acum Car­men Dumitrescu (fost director general ad­junct la SIF Banat-Crişana), Cecilia Manta (SIF Moldova), Adrian Simio­nes­cu (preşe­din­te CA al Vienna Investment Trust), Răz­van Paşol (directorul general al Inter­capital Invest) şi Dana Mirela Ionescu (managing director pieţe de capital la Raiffeisen Bank).

SIF-urile vor avea în noul consiliu de administraţie patru reprezentanţi din nouă locuri. Bursa de Valori Bucureşti este cel mai mare acţionar al Depozitarului cu circa 70% din acţiuni, iar restul de cca 30% din acţiuni este împărţit de cele cinci SIF-uri, bănci şi mai multe firme de brokeraj.

Alegerea de noi administratori pentru Depozitar are loc în condiţiile în care instituţia a trecut printr-o criză la finalul anului trecut, după ce Adriana Tănăsoiu a fost demisă din funcţia de director general, după opt ani de mandat, pentru nerespectarea obligaţiilor din contract cu privire la loialitate şi confidenţialitate, iar consiliul de ad­mi­nistraţie a rămas incomplet după ce doar cinci din cele nouă persoane propuse de acţionari în primăvara anului 2014 au primit avizul de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Pentru cele patru locuri vacante în CA-ul instituţiei de decontare s-au înscris un număr de 18 candidaţi.

La finalul anului trecut, ASF nu a autorizat intrarea în CA a lui Ludwik Sobolewski - directorul general al BVB, Stere Farmache, Robert Pană şi Pompei Lupşan - toţi trei membri în CA al BVB, din cauza unor reglementări care nu permit cumulul de funcţii.