Burse - Fonduri mutuale

Voicu Oprean, acţionar majoritar şi CEO Arobs Transilvania, cea mai mare companie din IT de la Bursa de Valori: Am subscris acţiuni Hidroelectrica. Personal subscriu în companiile de pe BVB, atât AeRO cât şi piaţa principală

Voicu Oprean, acţionar majoritar şi CEO Arobs...

Autor: Liviu Popescu

04.07.2023, 16:10 3230

Cel mai puternic antreprenor din sectorul IT listat la Bursa de Valori Bucureşti spune că a subscris acţiuni ale producătorului de energie electrică Hidroelectrica în oferta derulată de Fondul Proprietatea din 23 iunie şi până pe 4 iulie.

“Da, personal subscriu în companiile de pe BVB atât AeRO cât şi de pe main market”, spune Voicu Oprean, director general şi acţionar majoritar al Arobs Transilvania Software, companie cu o capitalizare de 858 milioane de lei, cel mai mare emitent din sectorul de IT de la Bursa de la Valori.

Voicu Oprean a fondat Arobs în urmă cu 25 de ani. El este antreprenor în serie şi investitor în mai multe startup-uri – NewCar4Future, Extasy, RFMeter, Skillview şi altele. Cum se vede Hidroelectrica din partea unui antreprenor din IT?

“O văd atractivă atât pentru investitorii de retail cât şi pentru instituţionali. Cred că este (listarea – n.red) ceea ce trebuia să se întâmple mai de mult în România, pentru ca BVB să devină o piaţă de interes în regiune”, spune el pentru ZF.

În toamna lui 2021 Arobs Transilvania a atras 74 milioane de lei de la investitori prin intermediul unui plasament privat record pentru piaţa AeRO. Plasamentul a fost închis anticipat încă din prima zi pe fondul interesului ridicat din partea investitorilor.

Oferta a fost intermediată de BRK Financial Group. Planurile Arobs pentru perioada următoare includ inclusiv transferul pe segmentul principal al Bursei de la Bucureşti. În 2023 acţiunile AROBS au plus 16% la Bursă.

Cea mai mare vânzare de acţiuni din istoria României a ajuns la final astăzi, 4 iulie, la ora 12:00 odată cu închiderea ofertei de listare la Bursa de Valori a producătorului de energie Hidroelectrica prin care acţionarul minoritar Fondul Proprietatea (FP) a scos la vânzare 78 de milioane de acţiuni pentru aproximativ 8,8 miliarde de lei.

Cu subscriere de 476% pe tranşa investitorilor de retail şi cu o tranşă acoperită integral de investitorii instituţionali încă din primele zile, listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti poate fi catalogată ca fiind un succes.

Potrivit datelor agregate de ZF, marţi la ora 12:00 în sistemele brokerilor numărul de acţiuni subscrise de micii investitori era de 55,75 milioane de unităţi. Brokerii mai procesează ordine pentru câteva ore, în special cele venite prin bănci. Numărul de ordine este de circa 52.000, arată datele agregate de ZF. Un investitor a putut plasa unul sau mai multe ordine.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels