Business Construct

Auditare: Pasii si costurile auditarii energetice

Auditare: Pasii si costurile auditarii energetice
27.04.2010, 14:49 249

Specialistii sustin ca eliberarea unui astfel de certificat nuurca pretul cladirii intr-un mod considerabil, insa cu sigurantapoate stabili un pret mai corect pentru o tranzactie imobiliara, inconditiile in care cumparatorul are la dispozitie date concretedespre cat de eficienta energetic este cladirea respectiva.

Chiar daca certificatul energetic nu este inca obligatoriu, desiar fi trebuit sa fie de la 1 ianuarie 2010, el poate fi solicitatde cei interesati sa afle ce consum energetic are locuinta si esteobligatoriu in cazul reabilitarilor termice derulate cu bani de labugetul de stat. Guvernul a amanat de mai multe ori de la inceputulanului introducerea obligativitatii certificatului energetic, dincauza numarului redus de auditori energetici de pe piata.

"Un certificat nu modifica pretul ca document la dosarul detranzactionare, dar prin informatia continuta poate modifica cusiguranta pretul de vanzare. Performanta energetica va deveni dince in ce mai mult un criteriu important de evaluare imobiliara", aexplicat Emilia-Cerna Mladin, presedintele Asociatiei AuditorilorEnergetici pentru Cladiri (AAEC).

Cea mai mare problema o reprezinta insa cladirile vechi,construite inainte de 2007, a caror auditare nu este obligatorie inmod expres. Cladirile respective sau dupa caz, apartamentele dincladirile construite inainte de 2007, au nevoie insa de uncertificat de performanta energetica pentru a putea fi vandute,documentul fiind necesar la incheierea actului de vanzare lanotariat.

"Durata intocmirii unui certificat de performanta energeticadepinde de complexitatea apartamentului sau imobilului. Pentruapartamente, un certificat corect intocmit nu poate dura mai putinde trei zile, iar in cazul cladirilor, apreciem un minim de 6-7zile. In ambele situatii este obligatoriu ca auditorul energetic saviziteze locatia", a adaugat Mladin.

5 euro/mp. Preturile pentru auditareaenergetica variaza in functie de tipul imobilului si pornesc de la200 de euro pentru un apartament si pot ajunge la maximum 500 deeuro. In cazul cladirilor, preturile variaza intre 1 si 5 euro pemetru patrat.

Costurile auditarii pot fi insa influentate de marimea sicomplexitatea locatiei, precum si de durata lucrarilor decertificare intreprinse de auditor. Chiar daca majoritateaproprietarilor de apartament decid sa-si scoata singuri uncertificat energetic, reprezentantii AAEC propun ca certificatul safie scos la nivelul intregii cladiri.

"Costul estimat pentru un certificat de performanta energeticapoate varia intre 200 si 500 de euro pentru un apartament, iarpentru cladiri, intre 1 si 5 euro pe metru patrat si esteinfluentat de marimea si complexitatea locatiei", a precizatMladin.

In afara situatiilor in care proprietarii doresc sa-si vandalocuintele, cand este obligatorie detinerea unui certificatenergetic, si in cazul demararii lucrarilor de reabilitare termicaimpun eliberarea unui certificat de performanta energetica.

"Auditul energetic se efectueaza obligatoriu inaintea lucrarilorde reabilitare. Se recomanda insa ca, pana la terminarealucrarilor, auditorul energetic sa pastreze legatura cuproprietarul pentru a urmari rezultatele. Auditul presupuneparcurgerea a trei etape obligatorii: evaluarea consumuluienergetic, identificarea masurilor de modernizare energetica siintocmirea raportului de audit energetic", a adaugat Mladin.

In cazul situatiilor in care auditarea energetica a cladirii serealizeaza premergator demararii lucrarilor de reabilitare termicaa imobilului respectiv, plata auditarii este subventionata de catrestat.

"Subventii din partea statului pentru plata auditarii energeticeexista numai in cazul Programului National de Reabilitate Termica ablocurilor de locuinte, prin care auditul si certificatul seplatesc de catre autoritatile locale", a mai spus Mladin.

Auditarea energetica a cladirilor se face de catre un auditorspecializat, la nivel national existand aproximativ 750 de astfelde specialisti. "Pentru a obtine certificatul de performantaenergetica este suficent ca respectivul proprietar sa contacteze unauditor energetic. Liste cu auditorii energetici autorizati segasesc atat pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale, cat sipe pagina de internet a institutiei noastre. Pana in prezent,ordinul este de 700-750 de auditori atestati la nivel national", aexplicat Mladin.

In pas de melc. In conditiile in care cea maimare parte a spatiilor locative din Romania necesita reabilitaretermica, auditarea tuturor cladirilor de catre cei 750 despecialisti pare aproape o misiune imposibila.

Tocmai din aceasta cauza, a aparut obligativitatea auditariienergetice a cladirilor inainte de tranzactionarea acestora, insacum tranzactiile imobiliare au scazut drastic in ultimii doi ani,ramane de vazut cat va dura pana toate cladirile din Romania vor fiauditate energetic.

"La nivelul anului 2002 in Romania existau circa 5 milioane decladiri si aproximativ 8 milioane de locuinte. Data fiind calitatealor energetica modesta, toate necesita audit energetic in vedereareabilitarii si modernizarii. Acest lucru nu este posibil si atuncise recurge la realizarea de audituri in etape, folosindu-se demomentul tranzactionarii, exact cum s-a intamplat cu cadastrul,care nu este definitivat nici astazi", a adaugat Mladin.

Primariile nu respecta legea. Printreprincipalele probleme cu care se confrunta auditorii energetici senumara neaplicarea legii de catre primarii la receptia lucrarilorde constructie, astfel incat chiar si cladiri noi, construite dupa2007, nu detin un certificat de performanta energetica.

"Nu se solicita de catre multe primarii cetificatul deperformanta energetica la receptia lucrarilor, in ciuda legii careprevede in mod expres acest lucru", a precizat Mladin.

In plus, mai sunt probleme legate de perceptia proprietarilor cuprivire la necesitatea unui certificat de performanta energetica,care considera ca un astfel de document crestere pretul uneitranzactii imobiliare. De asemenea exista probleme si de naturaorganizatorica, in conditiile in care proprietarii care detin unastfel de certificat energetic nu au la ce institutie a statului sase prezinte pentru a efectua o contraexpertiza asupra audituluiefecutat anterior.

"Mentalitatea multor cetateni este aceea ca un certificatenergetic doar le scumpeste tranzactia. In plus, nu existaautoritatea la care cetatenii sa verifice corectitudinea auditariienergetice, iar Asociatia insista pentru crearea unei comisii deverificare in caz de reclamatii", a incheiat Mladin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO