Business Construct

Lucrarile la Bucuresti-Brasov au fost sistate

29.03.2007, 19:40 35

Lucrarile la autostrada Bucuresti-Brasov au fost sistate dupa ce unul dintre utilaje a distrus partial doua situri arheologice, unul datand din era neolitica, iar celalalt din perioada dacica. Lucrarile s-au oprit in dreptul comunei Rafov, judetul Prahova. Responsabilii acestui proiect au luat aceasta decizie dupa ce Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie a descoperit interventia asupra celor doua situri. Oficialii muzeului au inaintat consiliului local o cerere oficiala de sistare a activitatii pentru a verifica daunele provocate.
"Nu stim in ce proportie au fost distruse, cert este ca pe o adancime cuprinsa intre 50 si 80 de centimetri s-au efectuat lucrari de decapare (decopertare). O echipa formata din trei arheologi pe diverse specializari a verificat zona si a facut fotografii pentru a avea dovezi care sa sutina sesizarea facuta Consiliului Judetean", a spus Marinela Penes, sef al sectiei de istorie din cadrul Muzeului de istorie din Prahova.
Inca din anul 2004, cand se efectua studiul de fezabilitate realizat de proiectantul general Search Corporation, reprezentantii muzeului au realizat o estimare a potentialului arheologic existent pe traseul autostrazii, in judetul Prahova, intre kilometrii 32 si 118. In urma estimarii au fost identificate 42 de situri arheologice pe traseul mentionat, printre acestea fiind si cele doua de la Rafov. Lucrarile la primul tronson din autostrada Bucuresti - Brasov, intre kilometrul 19,5 si kilometrul 62, pe sectorul Moara Vlasiei - Ploiesti, au inceput pe 15 martie in prezenta ministrului transporturilor, Radu Berceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels