Business Hi-Tech

Acţiunile Research In Motion ajung la minimul din ultimii opt ani pe fondul amânării noii generaţii de telefoane BlackBerry

Acţiunile Research In Motion ajung la minimul din ultimii opt ani pe fondul amânării noii generaţii de telefoane BlackBerry

Analiştii americani sunt de părere că majoritatea clienţilor şi-au pierdut interesul pentru telefoanele BlackBerry 7

Autor: Bogdan Alecu

19.12.2011, 00:03 421

Acţiunile Reasearch In Motion au atins cel mai coborât nivel din ultimii opt ani după ce un nou model de BlackBerry a fost amânat pentru a doua parte a anului viitor, scrie Bloomberg. Acţiunile au scăzut la finele săptămânii trecute cu 11%, până la 13,44 dolari, cel mai scăzut nivel din ianuarie 2004, acţiunile pierzând aproape 77% din valoare în 2011.

Producătorul de smartphoneuri a emis şi noi esti­mări cu privire la vânzări şi profit care nu au atins nivelul estimat de analişti, în timp ce întârzierea lansării unui nou model va duce la o pierdere a cotei de piaţă în favoarea iPhone şi a smartphoneurilor cu sistem de operare Android. Mai mult, compania a "atacat" un nou segment de piaţă, al tabletelor cu BlayBook.

RIM estimează un profit cuprins între 80 şi 95 de cenţi per acţiune în trimestrul patru fiscal care se încheie pe 3 martie şi vânzări cuprinse între 4,6 şi 4,9 miliarde de dolari. Analiştii se aşteptau la un profit per acţiune de 1,08 dolari şi venituri de 4,85 miliarde de dolari, conform datelor Bloomberg.

BlackBerry PlayBook, tableta lansată de RIM în aprilie, a fost primul device al companiei canadiene cu noul sistem de operare denumit BB10, dar care a înregistrat atât vânzări slabe, dar şi greşeli de marketing în opinia analiştilor americani. Cel mai important "minus" al tabletei era lipsa unui client de e-mail similar celui de pe telefoanele BlackBerry, care deşi trebuia rezolvat din luna octombrie a acestui an, a fost amânat pentru februarie 2012.

În ceea ce priveşte telefoanele, analiştii americani sunt de părere că majoritatea clienţilor şi-au pierdut interesul în telefoanele BlackBerry 7 care utilizează generaţia anterioară a sistemului de operare, aceştia fiind interesaţi în noul BlackBerry 10 pentru care însă nu există o dată exactă de lansare.

Jim Balsillie, co-CEO, a declarat într-o conferinţă că nu este mulţumit de evoluţia slabă pe piaţa nord-americană care generează aproximativ un sfert din venituri.

"Ultimele trimestre au fost printre cele mai pline de provocări din istoria recentă a companiei", a spus Balsillie. Cei doi co-CEO ai companiei îşi vor micşora salariul până la nivelul de un dolar, în timp ce compania va intra într-o "campanie" de revizuire a portofoliului şi a strategiei. Telefoanele mobile din noua generaţie cu sistemul de operare BB10 au întârziat în condiţiile în care compania dorea livrarea unor produse cu performanţe superioare şi o durată mai mare a bateriei, potrivit lui Mike Lazaridis, cel de-al doilea co-CEO al RIM, dar noile chipseturi vor fi disponibile abia la mijlocul anului viitor.

Pe piaţa americană cota deţinută de telefoanele BlackBerry a scăzut la 9,2% în trimestrul trei al acestui an, faţă de 24% în urmă cu un an, în timp ce HTC a urcat de la 14 la 24%, iar Samsung de la 14 la 21%.

În trimestrul trei profitul net al RIM a scăzut cu 71% la 265 mil. dolari sau 51 de cenţi per acţiune, de la 911 mil. dolari sau 1,74 dolari per acţiune în perioada similară a anului trecut, în timp ce vânzările au scăzut cu şase procente, la 5,17 miliarde de dolari.

Luna trecută RIM s-a confruntat şi cu o problemă de funcţionare a sistemului de e-mail. Astfel, câteva mii sau, după unele surse, zeci de mii de clienţi ai smartphone-urilor Blackberry din România, care sunt în principal manageri din companii, au avut e-mailul blocat şi nu au reuşit să mai folosească serviciile de mesagerie Blackberry sau să navigheze pe net de pe mobil, situaţie în care operatorii de telefonie mobilă care vând serviciul firmei canadiene în România au fost asaltaţi de reclamaţii.

În acest context, Orange, Vodafone şi Cosmote au făcut gestul rar de a transmite un mesaj comun prin intermediul Asociaţiei Operatorilor Mobili din România (AOMR) - organizaţie în care cei trei operatori sunt membri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO