Business Hi-Tech

Carol Bartz, noul CEO al Yahoo!

14.01.2009, 18:05 20

Carol Bartz, in varsta de 60 de ani, a fost director executiv al Autodesk pana in 2006, a ocupat o functie executiva si in cadrul companiei Sun Microsystems si a facut parte din consiliile de administratie ale companiilor Cisco Systems si Intel Corp. Acum, ea a preluat conducerea Yahoo! si are drept misiune principala sa puna compania din nou pe picioare si sa creasca valoarea actiunilor, dupa ce compania a refuzat oferta de preluare de la Microsoft pentru 47,5 mld. dolari (35,7 mld. euro) anul trecut.

"Carol Bartz a fost un candidat inofensiv, cineva care ar reprezenta o mana sigura la carma companiei, insa investitorii sperau la mai mult de atat", este de parere Jeff Lindsay, analist al firmei Sanford C. Bernstein din New york. "Fara indoiala, este un director abil si competent, dar este oare cel mai potrivit pentru conducerea Yahoo!?", a adaugat el.
Jerry Yang a declarat in noiembrie 2008 ca va renunta la conducerea Yahoo! imediat ce compania va gasi un inlocuitor. Susan Decker, presedintele companiei, care era unul dintre candidatii functiei de CEO, va demisiona la randul sau, acum ca postul de conducere a fost preluat de Carol Bartz, au sustinut oficialii Yahoo!. Bartz are acum doua provocari importante: sa treaca Yahoo! cu bine de perioada de criza economica si sa invete totodata un business nou pentru ea, cautarea si publicitatea online, astfel incat sa poata aduce performanta companiei. Yahoo! se afla pe locul doi in domeniul cautarilor online, avand in noiembrie anul trecut o cota de 20,4% din cautarile online din SUA, in timp ce rivalul sau, Google, avea aproape doua-treimi, conform firmei de cercetare ComScore.
Profitul Yahoo! a scazut in 10 din ultimele 11 trimestre, compania confruntandu-se cu incetinirea incasarilor de publicitate online, iar valoarea actiunilor companiei a scazut cu 12 centi la 12,1 dolari (9 euro) pe bursa Nasdaq. Per ansamblu, anul trecut actiunile Yahoo! au scazut cu 48%.
Cu privire la o noua oferta din partea Microsoft, investitorii nu sunt optimisti, a declarat Youseff Squali, analist al firmei Jeffries & Co din New York. Microsoft, dupa ce a oferit 33 de dolari pe actiune (24,8 euro), a retras oferta in momentul in care Yahoo! a cerut mai mult. Incercarea ulterioara de a vinde doar motorul de cautare catre Microsoft a fost de asemenea un esec, cele doua parti neajungand la un acord.
"La baza acestei schimbari de management a existat speranta ca, poate, Microsoft va reinnoi oferta", a spus Squali. Analistul a adaugat ca Bartz va avea nevoie de minim 6 luni pentru a se acomoda cu noul job si pana atunci nu se poate incheia un acord cu privire la vanzarea motorului de cautare.
Experienta noului CEO al Yahoo! in situatii de criza poate inclina balanta in favoarea companiei.
Bartz a fost director executiv al companiei Autodesk in perioada crizei din anii '90 si a crash-ului dotcom. Ea a ajutat firma sa isi mareasca veniturile si sa majoreze cota de piata la 60%.
"Carol Bartz poate fi activa si agresiva, atat cat este necesar, dar ofera si sprijin angajatilor ei", a afirmat Steven West, unul din directorii executivi ai companiei Autodesk si fondator al firmei de consultanta Emerging Company Partners.
"Bartz are un stil de a conduce foarte echilibrat", a adaugat el, vorbind din experienta anilor in care aceasta a condus Autodesk.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24