Business Hi-Tech

Compaq obtine un contract urias

18.08.2000, 00:00 17



Compaq Computer, cel mai mare producator mondial de calculatoare, a castigat un contract din partea Departamentului de Energie al Statelor Unite pentru realizarea unui urias supercomputer, relateaza Financial Times.

Construirea "masinariei", care va deveni, dupa parerea specialistilor, cel mai mare supercomputer realizat vreodata, este estimata a se ridica la 100 milioane de dolari.

Sistemul va fi mai mare decat orice supercomputer care functioneaza in prezent si il va intrece in dimensiuni si performanta chiar pe ASCI White, construit de catre IBM pentru Laboratorul National Lawrence Livermore din cadrul aceluiasi departament.

Compaq a invins in competitia pentru obtinerea acestui contract compania Sun Microsystems. Decizia Departamentului de Energie al SUA este extrem de importanta pentru Compaq care poate astfel sa-si dezvolte puternic activitatea in productia de sisteme cu performante inalte.

Aceste sisteme sunt realizate pe baza tehnologiile obtinute de Compaq in urma achizitionarii companiilor Digital Equipment si Tandem Computers.

Sistemul ce urmeaza a fi realizat de inginerii de la Compaq va putea opera 30.000 de mii de miliarde de operatiuni pe secunda (30 Teraflops), de aproape trei ori mai mult decat ASCI White. Computerul va fi construit la Laboratoarele Nationale de la Los Alamos si una dintre sarcinile sale va consta in monitorizarea armamentului nuclear de care dispun Statele Unite.

"Pentru construirea sa vor fi utilizate cateva mii de microprocesoare iar dupa finalizare va ocupa o cladire de dimensiunile a cinci terenuri de fotbal", a precizat un oficial din interiorul companiei Compaq.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels