Business Hi-Tech

Computere HP mai ieftine cu Linux

19.03.2004, 00:00 11

Producatorul de computere Hewlett-Packard (HP) a anuntat ca va lansa in Asia o serie de computere care vor folosi drept sistem de operare platforma deschisa (open-source) Linux, in loc de sistemul de operare Windows produs de Microsoft.
Pentru moment, aceasta oferta sa va adresa doar companiilor, care vor sa economiseasca astfel bani, insa noua orientare ar putea face ca Linuxul sa devina mai popular si in computerele de acasa ale celor care apuca sa lucreze pe el la serviciu. In prezent, sistemul de operare Windows se afla pe 94% din computerele lumii, iar cota de piata a Linux la nivel mondial pentru PC-urile obisnuite nu trece de 3% (restul apartinand celor de la Apple), spune compania de analiza Gartner.
Platformele Linux sunt produse de compania Turbolinux, unul din furnizorii de astfel de sisteme bine implantati in Asia si in special in China. Sistemul ofera aceleasi facilitati ca si Windows-ul si este considerat de specialisti mai stabil si mai securizat, pentru ca poate fi controlat pana in cele mai mici detalii. Pana acum, sistemul Linux era folosit mai mult in servere, super-computerele care gestioneaza retelele de calculatoare (unde are si o cota de piata de peste 20% la nivel mondial).
Anuntul constituie astfel inca un semnal pozitiv pentru Linux, in ciuda scandalului iscat de grupul SCO, care sustine ca detine drepturi de autor asupra codului sursa al platformei Linux. De altfel afirmatiile SCO au fost respinse de majoritatea producatorilor de sisteme de operare pe baza platformelor open-source.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels