Business Hi-Tech

Gabriel Sandu vrea să ia 24 mil. € de la ANCOM, pe care să-i transfere în conturile SN Radiocom

Gabriel Sandu vrea să ia 24 mil. € de la ANCOM, pe care să-i transfere în conturile SN Radiocom
15.08.2010, 23:39 62

Radiocom, furnizor de servicii de comunicaţii şi broadcastingdeţinut de stat, ar putea primi despăgubiri de 23,9 mil. europentru eliberarea în anul 2008 a unor frecvenţe radio care urma săfie scoase la vânzare şi utilizate pentru furnizarea de servicii deinternet în special în mediul rural, potrivit unui proiect dehotărâre de guvern elaborat de Ministerul Comunicaţiilor(MCSI).

Banii ar urma să fie plătiţi din taxele strânse de la operatoriide telecom de către autoritatea de reglementare în comunicaţii.

"Se aprobă acordarea unei despăgubiri în valoare de 92.420.939lei, la care se adaugă TVA în valoare de 14.756.286 lei, cătreSocietatea Naţională Radiocomunicaţii SA, pentru investiţiileefectuate în scopul eliberării benzilor de frecvenţă din spectrul3600-3800 Mhz", potrivit proiectului care este propus Guvernului deMCSI.

Conform documentului, banii ar urma să fie transferaţi laRadiocom de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii(ANCOM), care are în acest an un buget de 290,9 mil. lei (circa 70mil. euro).

Proiectul MCSI nu prevede însă cum se va realiza practictransferul de bani, în condiţiile în care bugetul ANCOM esteaprobat de Parlament, care ar trebui astfel să-şi dea avizul asupraintroducerii unei noi cheltuieli reprezentând aproape 40% dinbugetul autorităţii. Proiectul a fost avizat negativ de ANCOM şimai aşteaptă "rezoluţia" şefului CNA şi a miniştrilor de finanţe,cultură şi justiţie.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, "Radiocom aînţeles deplin necesitatea de a elibera spectrul de frecvenţe", dar"proiectul nu a adus o creştere de capacitate de transport, iarnoua tehnologie este mai sensibilă decât cea înlocuită; (…)costurile efective ale proiectului de eliberare bandă în valoaretotală de 23.912.000 euro nefiind compensate până în prezent".Ministerul Comunicaţiilor susţine că eliberarea benzilor defrecvenţe de către Radiocom "a adus în mod evident avantajeincontestabile statului român, cum ar fi permiterea dezvoltării deservicii de internet în bandă largă în banda eliberată, cu toateavantajele ce derivă din acest aspect (încasarea taxei de licenţeşi utilizare spectru, dezvoltarea unor noi servicii şi reducereadecalajului rural - urban".

Până în acest moment însă statul român nu a reuşit să vândănicio licenţă unui operator privat pentru spectrul radio eliberatde Radiocom în 2008. La prima licitaţie, organizată în 2009, îşianunţaseră participarea nume precum Vodafone, RCS&RDS sauCosmote însă nicio companie nu a depus ofertă din cauza taxei maride licenţă, de 7,5 mil. euro. O a doua licitaţie nu a mai avut loc,iar anul trecut ANCOM a anunţat că o frecvenţă mai potrivită pentruserviciile de internet mobil ar fi cea de 2,5 GHz, utilizată înprezent de Ministerul Apărării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO