Business Hi-Tech

Gigantii IT taie din apetitul imprimantelor de a inghiti profitul

27.10.2003, 00:00 16

Piata de outsourcing pentru sistemele de printare este intr-o crestere puternica si ar putea ajunge la incasari de 17,5 miliarde de dolari peste trei ani, sustin principalii jucatori din piata.
Ideea este simpla: in loc sa cheltuiesti bani cu reteaua de imprimante a companiei, cu consumabile si cu salariile angajatilor permanenti care sa o intretina, ii lasi pe specialisii companiei IT sa se ocupe de acest lucru, economisind astfel timp si bani. Valoarea unor astfel de contracte nu este insa deloc de neglijat, ele aducand miliarde de dolari gigantilor IT implicati in astfel de servicii, dar destul de putin profit.
Mai multe variante ale serviciilor de printare au fost dezvoltate in ultima vreme. HP ofera si serviciii de "consultanta" legate de reteaua existenta de imprimante si exista si posibilitatea inchirierii unor imprimante, plata facandu-se in functie de numarul de pagini tiparite. Pe aceasta piata, ca si pe cea a outsourcingului pentru afaceri, se bat principalii "grei" din domeniu: divizia de servicii a IBM, Electronic Data Systems (EDS - singura companie din top specializata in outsourcing si servicii), care lucreaza pe aceasta piata in colaborare cu Xerox, si bineinteles HP Services.



O piata studiata putin, dar cu perspective
"Exista foarte putine studii privind piata serviciilor de outsourcing pentru imprimare", a declarat pentru Ziarul Financiar Cecile Gobin, specialist in sectorul imprimantelor al companiei de analiza Gartner. "Nu avem date exacte privind aceasta piata si nici nu am facut vreun studiu in acest sens", au precizat la randul lor, la solicitarea  ZF responsabilii companiilor de analiza Forrester Research si NPD Group.
"Piata in sine va creste in anii urmatori. Multe companii regandesc bugetele de cheltuieli, descoperind ca si din managementul mai bun al retelei de imprimante se pot economisi bani. Noi consideram ca marile companii pot economisi pana la 6% din cheltuielile pentru imprimare apeland la astfel de servicii", a precizat Cecile Gobin. "Gartner considera ca pana la finalul acestui an 60% dintre companii vor aborda problema outsourcingului ca pe o strategie de a economisi bani", a spus ea. "Datele despre incasarile realizate pe aceasta piata nu pot fi insa confirmate", a subliniat analistul Gartner.
 "O astfel de strategie este utila tuturor companiilor care vor sa reduca cheltuielile. Trebuie mentionat faptul ca, in general, la outsourcing sectionat (de exemplu numai pentru imprimare) apeleaza companiile mici si mijlocii. Companiile multinationale, care au nevoi mai complexe, apeleaza la servicii de outsourcing pentru intregul departament IT", a explicat Cecile Gobin.



HP: industria merge foarte bine
Al doilea producator mondial de computere pe plan mondial, Hewlett-Packard (HP), a anuntat recent ca a semnat in primele sase luni de la lansarea noilor servicii pentru printare contracte in valoare de 500 de milioane de dolari, acumuland 625 de clienti noi, care i-au adus in grija peste 30.000 de imprimante. Contrate in valoare de peste 300 de milioane de dolari asteapta in urmatoarele luni sa fie semnate, fiind ca si incheiate, au spus oficialii companiei.
HP a lansat serviciile de printare in luna martie, odata cu prezentarea celor mai noi produse ale sale in acest domeniu. Acum, compania a anuntat ca printre clientii sai se numara companii precum producatorul de medicamente Bayer si Universitatea Duke din Washington. "Responsabilii companiilor recunosc ca astfel pot reduce cheltuielile de printare a documentelor cu pana la 30%. Ei stiu ca bugetul pentru printare ar trebui la fel de bine gandit ca si cel pentru investitii IT", a apreciat Ann Livermore, sefa diviziei de servicii a HP.
Prin sistemul sau botezat "Total Print Management", compania ofera trei tipuri de servicii pentru sistemul de printare al institutiilor si al marilor companii. Intai sunt serviciile de consultanta: specialistii HP analizeaza reteaua de imprimante deja existenta si se pronunta asupra masurilor necesare pentru imbunatatirea productivitatii si reducerea cheltuielilor. Outsourcingul pentru printare, cel mai popular serviciu, presupune preluarea in administratie a intregii retele de imprimante a companiei, la preturi speciale. In plus, HP ofera si posibilitatea de a plati pentru imprimante in functie de numarul de pagini printate, serviciu care incepe de asemenea sa fie cautat.



Exista deja povesti de succes
Exista deja mai multe companii care au implementat solutiile HP, care au dus la reducerea cheltuielilor, reducerea numarului de defectiuni inregistrate si sporirea eficientei. Byer California, un producator de echipamente pentru fitness, avea nevoie de imbunatatirea sistemului de printare pentru a livra mai rapid comenzile catre clienti. "Fiecare comanda trebuia printata in mai multe exemplare si confirmata de mai multi responsabili. Iar daca se intampla ceva pe drum, produsul nu mai ajungea la cumparator la timp", a explicat unul dintre oficialii companiei. Byer a apelat la divizia de servicii a HP, care i-a propus solutia JetDirect 4000, care a fost implementata in toate filialele companiei. Rezultatul? Timpul cheltuit pentru intretinerea sistemelor de imprimare s-a redus cu 60-80%, la fel ca si timpul de asteptare pentru cumparator. De asemenea, numarul de defectiuni tehnice s-a redus semnificativ.
HP are si un client din randul gigantilor telecom, care a tinut insa sa ramana anonim. Desi este companie cu incasari anuale de 20 de miliarde de dolari, operatorul telecom american avea o retea de imprimante constuita in timp, cu diverse modele, unele mai noi, altele mai vechi, care intotdeauna se stricau cand aveau nevoie sa printeze un document urgent. Apeland la HP Services, operatorul a aflat ca multe dintre imprimante erau prea vechi pentru a mai lucra bine, altele nu aveau capacitatea necesara pentru volumul de printare si altele erau bune, dar neutilizate. Astfel s-a ajuns la un contract de outsourcing, a carui valoare nu a fost facuta publica. HP a mentionat doar ca a efectuat un test de printare de 50.000 de pagini pentru a demonstra ca numarul defectiunilor s-a redus cu 40% dupa implementarea noului sistem. "Am redus si chelutielile, si timpul consumat. Acum sunt 10 imprimante care scor 10.000 de pagini, in loc sa foloseasca 100 de imprimante care fiecare scotea alt numar de pagini. "Numai printarea pe ambele fete ale foii i-a scutit de cheltuieli totalizand 80.000 de dolari pe an", a estimat un specialist.



Optimism pentru jucatorii din domeniu
"Acest sector urmeaza sa creasca extrem de puternic, inregistrand una din cele mai mari rate de crestere din domeniul serviciilor IT", a spus Livermore. "Responsabilii care se ocupa mai atent de retelele de imprimare vor observa ca pot sa reduca cheltuielile pe acest sector cu 10-30 de procente, lasandu-i pe specialisti sa se ocupe de treaba", a apreciat un analist al Gartner Dataquest.
"Pe masura ce tot mai multe activitati se pot desfasura si in format digital - schimbul de documente, semnarea de contracte, etc - companiile au nevoie sa regandeasca bugetul acordat serviciilor de printare si deseori descopera ca isi pot reduce cheltuielile", a  spus la randul sau un alt specialist IT. "In momentul in care discutam cu o companie despre serviciile oferite, ei pot sa aleaga dintr-o varietate de optiuni privind serviciile oferite, dar pot alege si in functie de cost", apreciaza Vyomesh Joshi, seful diviziei de printare a HP.
Chiar daca a semnat contracte de numai 500 de milioane de dolari anul acesta, HP estimeaza ca piata serviciilor de printare va cunoaste o crestere spectaculoasa in urmatorii ani. Ann Livermore a declarat ca incasarile pe acest sector vor ajunge la 17,5 miliarde de dolari in 2006.



Lupta IBM-EDS pentru dominatie
Piata serviciilor IT este dominata in acest moment de trei giganti, divizia de servicii a IBM, Electronic Data Systems (EDS) si HP Services. In mod constant, primii doi jucatori isi schimba locurile intre ei, iar HP a ajuns aici gratie fuziunii cu Compaq (inainte HP era pe locul cinci, iar Compaq pe sapte). Conform IDC, IBM detine acum primul loc la nivel mondial, cu o cota de piata de 22%. Brandul HP pe sectorul serviciilor este "in formare" spun analistii pietei, EDS, Computer Sciences si Fujitsu fiind relativ mai cunoscute. Dar deja au incasari mai mici ca HP. Pentru cota de piata pe acest segment se bat si jucatorii indieni, printre cei mai mari fiind Infosys, Wipro sau Satyam. Ei ofera de asemenea costuri reduse, dar niciunul nu ofera in prezent outsourcing pentru printare.



Totusi, cifrele sunt mari, dar profitul este mic
Contractele anuntate de marii provideri de servicii depasesc uneori cateva miliarde de dolari, insa la o privire mai atenta, contractele voluminoase nu sunt foarte profitabile. Specialistii dau exemplu acordul IBM - ABB, in care divizia de servicii a IBM a preluat infrastructura IT a companiei suedeze, cu tot cu 1.300 de angajati, pentru o perioada de 10 ani. Valoarea contractului a fost 1,1 miliarde dolari, iar IBM a spus ca incasarile sale totale vor fi de 1,7 miliarde $. Insa profitul rezultat din aceasta activitate nu va depasi 170 de milioane de dolari pe an, din care vor trebui platiti si cei 1.300 de angajati, deci trebuie scazute inca 90 de milioane de dolari pe an.
"Adevarata valoare a acestor contracte sta in formarea unor relatii de colaborare pe termen lung",  a apreciat un analist al American Technology Research. Piata serviciilor de outsourcing s-a ridicat la 41,4 milairde de dolari in 2002, cand au fost semnate 14 contracte cu valoare de peste un miliard $.
Date cu bumbi - managementul mai bun al procesului de pritnare poate reduce cheltuielile in domeniu cu 6 pana la 30%- mai bine de 60% din companii vor analiza pana la finalul acestui an problema outsourcingului pentru reducerea cheltuielilor- piata de outsourcing pentru imprimare va ajunge in 2006 la 17,5 miliarde de dolari- piata de outsourcing la nivel gloval a atins incasari de 41,4 miliarde de dolari in 2002.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels