Business Hi-Tech

Gigantii telecom: nu numai restructurare, ci si sefi noi

18.11.2002, 00:00 19

Scaderea cererii de servicii de telefonie fixa, costul imens al licentelor pentru cea de-a treia generatie de telefonie mobila (3G), investitiile paguboase sau, in unele cazuri, fraudele contabile, au acutizat criza globala din telecomunicatii. Acestea sunt subiecte pe tema carora s-au scris sute de milioane de cuvinte. Dar care sunt masurile pe care le iau in ultima vreme marii jucatori internationali pentru a iesi din criza? In vreme ce  KPN mizeaza din ce in ce mai apasat pe restructurare si a reusit sa obtina profit dupa doi ani de pierderi, WorldCom  si Deutsche Telekom  merge inclusiv pe conducerii.
Dupa doi ani de pierderi,  grupul olandez de telecomunicatii KPN a raportat primul profit sau net, pe trimestrul trei din acest an, in valoare de 68 de milioane de euro. Anul trecut, in aceeasi perioada, compania inregistra pierderi nete de 231 de milioane de euro. Trimestrul al treilea 2002 a fost insa marcat de o scadere a veniturilor cu 2,9%, pana la 3,02 miliarde euro.
Desi rezultatele KPN sunt modeste, analistii au apreciat ca eficiente masurile implementate de compania olandeza, prin care a vandut mai multe active, si-a diminuat cheltuielile si a efectuat reduceri drastice de personal. Specialistii  din domeniu sustin ca programul de redresare derulat de KPN reprezinta un model pentru companiile similare care se confrunta cu dificultati financiare, printre care grupurile europene France Telecom si Deutsche Telekom.




Capellas crede in redresarea WorldCom
Conducerea WorldCom l-a numit oficial pe Michael Capellas, fost presedinte  al Hewlett-Packard, in functia de presedinte si director executiv al operatorului american de telecomunicatii aflat in stare de faliment. Capellas va avea dificila sarcina de a salva de la disparitie cel de-al doilea operator american de telefonie pe distanta mare, prin retelele caruia se desfasoara mai bine de jumatate din traficul mondial de internet. Frauda de la WorldCom depaseste 9 miliarde de doalri, dar conducerea companiei spera sa iasa de sub incidenta falimentului anului viitor.
"Am acceptat acest post pentru ca sunt convins ca WorldCom are posibilitatea de a recastiga un loc de lider in industria telecomunciatiilor", a spus Capellas, citat de BBC. "Pentru a realiza acest lucru trebuie sa recastigam increderea oamenilor si sa le castigam respectul", a precizat el. Fostul sef al Compaq a mai spus ca situatia financiara a companiei este stabila, dispunand de o rezerva de lichiditati  estimata la 1,4 miliarde de dolari. "Am vorbit cu creditorii, managerii si membrii consiliului de administratie si toata  lumea vrea sa ajute aceasta companie sa reuseasca", a mai adaugat Capellas.




Ricke - solutia optima pentru DT
Numirea unui nou  sef la Deutsche Telekom (DT), Kai-Uwe Ricke, are acelasi scop: scoaterea gigantului german dintr-o situatie financiara catastrofala, intr-un moment in care operatorul a acumulat datorii de 64 de miliarde de euro. Fapt interesdant pentru lumea businessului: Kai-Uwe este fiul fostului manager DT, Helmut Ricke , care a condus compania in perioada 1990-1994. Noul sef este vazut drept "cea mai buna solutie pentru Deutsche Telekom" de analistii Financial Times. Avand experienta in domeniul telecom, Ricke se bucura si de sprijinul guvernului german - care detine 43% din actiunile DT. Reducerea numarului de angajati si planul de restructurare sunt principalele sale obiective in viitorul apropiat, spun analistii Financial Times.
Confirmand speculatiile din presa, Deutsche Telekom a anuntat saptamana trecuta o pierdere neta de 24,5 miliarde de euro pentru primele noua luni ale lui 2002, reprezentand cea mai importanta pierdere consemnata vreodata de o societate germana, conform Reuters. DT spera sa-si diminueze datoriile de la 64 miliarde de euro la circa 50 miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2003 si estimeaza ca nu va fi nevoie sa vanda sau sa realizeze o fuziune a companiei T-Mobile USA cu alta firma pentru a-si indeplini obiectivul.  Operatorul german a mai anuntat ca nu va plati dividende pentru anul 2002 si a decis o reducere a investitiilor in 2003, la 6,7-7,7 miliarde de euro. Conducerea DT a mai anuntat ca va pune in vanzare activele nestrategice in scopul reducerii datoriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels