Business Hi-Tech

Huawei incearca sa cucereasca piata cu telefoane si carduri 3G

29.09.2005, 19:28 32

Compania chineza producatoare de echipamente si tehnologii pentru telecomunicatii Huawei va lansa pe piata romaneasca o gama de telefoane mobile, inclusiv modele 3G, pana la sfarsitul acestui an, au declarat pentru ZF oficialii companiei.

"Vom lansa in scurt timp pe piata romaneasca cateva telefoane si carduri 3G pentru laptopuri", a spus Edward Deng, senior vicepresident al Huawei. Filiala din Romania a companiei a fost deschisa in anul 2003 si are peste 120 de angajati.

Desi inainte de lansare este nevoie de efectuarea unor studii de piata pentru definirea exacta a ofertei, se stie deja ca gama de telefoane va fi formata atat din telefoane 2G, cat si din modele compatibile cu telefonia de generatia a treia 3G, a spus oficialul companiei chineze. In ceea ce priveste preturile, va fi vorba atat de modele high-end (performante mai mari, pret pe masura), cat si de telefoane de tip low-cost, a spus Deng fara a oferi alte detalii.

Lansarea telefoanelor se va face prin cooperare cu operatorii de telefonie mobila. Avand in vedere ca Huawei produce atat telefoane de generatia a treia bazate pe tehnologia UMTS (folosita in Romania de Connex si Orange), cat si telefoane care functioneaza pe CDMA2000 (standardul utilizat in reteaua Zapp), este posibil ca Huawei sa incheie acorduri de distributie cu toti cei trei operatori, conform oficialilor chinezi. "Avem o relatie buna cu operatorii telecom din Romania", a spus Deng.

"Suntem prezenti in Romania de 2 ani si am investit mult in filiala de acolo, pentru ca Romania este o piata strategica pentru noi in regiune".

Strategia Huawei in Romania se bazeaza pe oferirea de servicii localizate, adaptate pietei autohtone (motiv pentru care 70% din angajatii filialei sunt romani), dar si pe realizarea de parteneriate pe termen lung, a spus oficialul chinez.

"Credem ca telefonia 3G are un viitor important", a spus Deng, senior vicepresedinte al producatorului chinez. "In prezent in lume exista aproximativ 25 de milioane de utilizatori, iar acest numar probabil se va dubla in urmatorul an."

La nivel mondial, Huawei a obtinut in primele sase luni ale acestui an venituri de 4,4 miliarde de dolari (3,6 mld. euro), in timp ce in intreg anul 2004 veniturile au fost de 5,58 miliarde de dolari (4,5 mld. euro la cursul mediu anual), reprezentand o crestere de 45% fata de 2003.

Fondata in anul 1988, Huawei are peste 30.000 de angajati, aproape jumatate dintre ei (48%) fiind angajati in cercetare si dezvoltare, conform oficialilor companiei.

Veniturile estimate pentru intreg anul 2005 ale Huawei la nivel mondial sunt de 7,5 miliarde de dolari (6,2 mld. euro), conform oficialilor companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels