Business Hi-Tech

Invitatia Zapp: Produceti aplicatii pentru telefoanele noastre!

12.03.2003, 00:00 22

Zapp a investit anul trecut in Romania aproximativ 50-60 de milioane de dolari, spune presedintele Zapp Cuneyt Turktan. Bugetul  de investitii prevazut pentru 2003 se ridica si el la 50 de milioane de dolari.
Cea mai mare parte a investitiilor pe care compania le-a facut anul trecut au avut ca destinatie infrastructura. "Avem acum o acoperire de 80% din populatia urbana si de 50-60% la nivel geografic. Acoperim de asemenea drumurile principale din tara", a precizat presedintele Zapp.
In cursul acestui an compania isi propune sa ofere clientilor acces la Internet la o viteza mai mare, de pana la la 2 Mbps. In prezent, transmisiile de date in reteaua Zapp se realizeaza la aproximativ 350 kbps.
Tot in 2003 Zapp va inaugura un "laborator" pentru platforma tehnologica Brew. Dezvoltata de Qualcomm - companie americana de comunicatii care este si actionar semnificativ ( prin Inquam) la Zapp - platforma Brew functioneaza ca un sistem de operare pentru telefoanele mobile in standard CDMA (Code Division Multiple Access). Prin aceasta initiativa, Zapp incearca sa impulsioneze companiile romanesti de software sa produca aplicatii pentru platforma Brew.
"Firmele dezvoltatoare de software vor fi invitate sa produca aplicatii pentru aceste telefoane pe platforma Brew. Dezvoltatorii vor putea sa vanda apoi oriunde aceste aplicatii", precizeaza Turktan.
Aplicatiile cu potential mare de piata vor fi cele de divertisment, inclusiv jocurile. Oportunitatea dezvoltarii unor astfel de aplicatii prin care pot fi sporite si exporturile romanesti de software a atras deja interesul unor firme din Timisoara si Cluj, afrima oficialul Zapp.
Serviciile de acces la Internet de mare viteza de pe telefonul mobil impreuna cu aplicatiile pe platforma Brew ar putea inlocui cu succes telefonia mobila de generatia a treia, apreciaza presedintele Zapp.
"O licenta 3G nu ar fi neaparat necesara pentru noi. In Europa sunt multe cazuri in care operatorii renunta la licentele 3G pe care le-au cumparat. In Marea Britanie, o firma a lansat servicii 3G dar deocamdata nu poate oferi clientilor si terminale de generatia a treia", explica Turktan.
Orice piata e pregatita pentru servicii 3G, exista cerere, dar totul depinde de costuri si preturi. "Vom vedea daca vom participa la licitatia pentru licente 3G in Romania. Pretul comunicat de autoritati este rezonabil dar vrem sa cunoastem si celelalte conditii", spune Turktan.
Chiar daca piata comunicatiilor s-a liberalizat de aproape doua luni si jumatate, perspectivele nu par sa respecte prognozele lansate anul trecut atat de analisti cat si de unii jucatori din acest sector.
"Majoritatea nou-venitilor vor investi in segmente restranse. Pe piata telecom sunt deocamdata cinci mari operatori. Pana la sfarsitul anului vor mai intra probabil si altii dar numai pe nise de piata", este de parere Cuneyt Turktan.
Liberalizarea va aduce insa mai multi investitori straini in sectorul telecom romanesc, iar consumatorii vor fi principalii beneficiari ai intregului proces "pentru ca vor avea acces la mai multe servicii oferite de operatori diferiti, la preturi diferite". De fapt s-a si intamplat astfel in cazul serviciilor de voice-over-IP pentru apelurile internationale, zona in care au aparut de la inceputul anului cele mai multe oferte alternative la RomTelecom si unde tarifele au scazut puternic.
Presedintele Zapp nu vede schimbari majore in domeniul telecom nici la nivel international. "Bursele sunt la un nivel foarte scazut si totul depinde acum de pretul petrolului si al aurului. Cat timp acestea vor fi ridicate, bursele vor ramane jos. Ne aflam acum cam in aceeasi situatie ca in anii '70. Nimeni nu mai vrea sa investeasca, depozitele in dolari la banci au dobanzi foarte mici (de 1-2%) dar oamenii sunt nevoiti sa-si tina economiile  in banci pentru ca nu prea au unde in alta parte", explica Turktan. Piata se va redresa dar va dura mai mult decat se asteptau analistii. Seful Zapp indica un orizont de timp de aproximativ doi ani. "Nu cred ca se va simti o redresare decat cel mai devrene la sfarsitul anului viitor".
Problema majora in acest an ramane criza irakiana si indiferent de rezultatul acesteia, "bursele se vor mentine in 2003 la un nivel scazut", conchide oficialul.
Lansat in decembrie 2001, Zapp este singurul operator de telefonie mobila din Romania care opereaza in sistemul CDMA. Principalul actionar - Inquam Londra (99,5%), prin filiala sa Inquam Romania. Inquam este o companie internationala privata, specializata in furnizarea de servicii in domeniul retelelor wireless. Qualcomm este actionar al Inquam, detinand 47% din capital. Actionarul financiar este Omnia Holdings Ltd., un fond de investitii afiliat grupului Saudi Oger, care deruleaza proiecte de peste 70 miliarde de dolari in intreaga lume.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels