Business Hi-Tech

IT-ul in spitale - intre cresterea costurilor pentru investitii si scaderea birocratiei

11.08.2004, 00:00 18



Nu numai marile companii si institutiile publice incep sa renunte la hartie in favoarea unor solutii digitale mai usor de tinut sub control, care nu necesita spatiu de depozitare si micsoreaza astfel cheltuielile lunare: spitalele incep si ele migrarea spre tehnologia accesibila cu un singur click.



O astfel de solutie, care sa inglobeze fisele pacientilor, ale medicilor si in general toate acele date specifice spitalului ar reduce nu numai costurile, spun specialistii, ci si rata de diagnosticuri eronate, scrie presa internationala.



Bineinteles, exista costuri deloc de neglijat in tranzitia catre o astfel de solutie, mai ales daca institutia respectiva nu a avut niciodata computere, iar doctorii nu au vazut in viata lor un monitor. Nici celor care sunt familiarizati cu PC-ul nu le vine usor sa renunte la notitele de mana in favoarea computerului, in care toate datele trebuie introduse prin tastatura. Insa sistemul electronic functioneaza, da rezultate mai ales in cazuri de urgenta.



De exemplu, daca la spital este adus un pacient cu probleme cardiace, verificarea fisei pe hartie poate scadea semnificativ sansele de salvare a lui, cand totul depinde de o fractiune de secunda. In schimb, un calculator ar prezenta doctorului imediat starea pacientului, problemele de sanatate si antecedentele, pentru ca acesta sa poata lua rapid o decizie.



Renuntarea la sitemul cu hartie poate costa un spital pana la cateva zeci de milioane de dolari, plus instruirea personalului si celelalte cheltuieli - de exemplu mentenanta sistemelor informatice. Insa un sistem complet informatizat ii va permite directorului de spital sa stie in fiecare moment ce face fiecare doctor, cine sta degeaba si cine a avut pacienti peste program, sau cine detine recordul de erori medicale. Un bun manager poate obtine de la solutia informatica rapoarte de analiza complexa, care sa determine unde se pierd bani si care sunt activitatile - sa spunem - rentabile.



Desigur, si la noi ca in multe alte tari sistemul medical este dependent de autoritati. Acest lucru nu inseamna insa ca nu exista loc pentru informatizarea spitalelor, sau ca o solutie software de managementul arhivelor nu ar fi binevenita. Nu mai vorbim de faptul ca eliminarea hartiei inseamna de fapt eliminarea birocratiei, care consuma timpul angajatilor si scad productiviatea, fara a aduce alt beneficiu decat ca "exista dovada scrisa".



Un punct important ramane de asemenea informarea medicilor, care pentru a fi la zi cu cele mai noi descoperiri, ar trebui sa mearga zilnic la Internet cafe, sau in cel mai bun caz sa isi monteze Internet acasa. Existenta unui sistem medical informatizat ar scuti spitalele de multe batai de cap, iar utilizarea experientei acumulate in Occident ar aduce, poate, mai multe beneficii pentru pacient.



"Am investit 30 de milioane de dolari pentru informatizarea celor trei spitale detinute de companie", a declarat presei americane un oficial al Evanston Healthcare. "Target-ul nostru? Sa reducem cheltuielile cu 10 milioane de dolari pe an", a explicat el. Iata deci ca, si in cazul spitalelor, o viziune manageriala, care sa reduca cheltuielile si sa creasca activitatile profitabile, poate face dintr-o institutie imbatranita, unde nu intra omul decat cand simte ca nu mai poate, un loc unde problemele pacientului sa fie rezolvate cat mai rapid, daca se poate cu un singur click.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels