Business Hi-Tech

Lexmark isi indreapta tinta catre clientii mari

09.04.2003, 00:00 11

Lexmark, al doilea producator mondial de imprimante, isi va orienta afacerea din Romania catre castigarea de noi mari clienti in urmatorii ani. Schimbarea de strategie a fost anuntata ieri de catre oficiali americani Lexmark prezenti la Bucuresti pentru bilantul companiei pe piata autohtona.
In 2002, Lexmark a vandut in Romania imprimante in valoare de 4,1 milioane de dolari. Compania a obtinut in 2002, potrivit unor studii IDC citate de oficialii Lexmark, 26,5% din piata romaneasca a imprimantelor, situandu-se pe locul al doilea dupa Hewlett-Packard (cu peste 40%). Pe urmatoarele doua locuri s-au plasat Epson (14% din piata) si Canon (13%).
"In ultimii trei ani ne-am triplat cota de piata in Romania si intentia noastra este de a o spori in continuare. In urmatorii doi ani cel putin ne vom orienta catre marii clienti cum ar fi cei din sectorul financiar-bancar si guvernamental", a afirmat Ran Gil, general manager la CEEmark, divizia Lexmark care se ocupa de operatiunile din Europa Centrala si de Est.
Din veniturile obtinute de Lexmark in Romania, 20% au fost reprezentate de vanzarile catre marii clienti, iar restul catre firmele mai mici sau utilizatorii individuali. Noul obiectiv este de a ajunge la o pondere de 50% a clientilor corporate in veniturile totale CEEmark Romania.
Din portofoliul de clienti mari ai companiei Lexmark fac parte RomTelecom, BCR si Ministerul Apararii.
Compania urmareste, de asemenea, sa-si mareasca, in special la nivel mondial, cota de piata in segmentul produselor multifunctionale (imprimanta, fax, copiator si scanner in acelasi echipament).
"Deocamdata, cred ca Lexmark detine 30% din piata mondiala a imprimantelor pe jet de cerneala multifunctionale. Intentionam sa ne sporim aceasta cota pentru ca vedem un mare potential pentru aceste echipamente", a explicat Dee Allott, general manager export division la Lexmark International. Potrivit oficialului, in ultimul an piata produselor de imprimare multifunctionale a crescut cu 60% la nivel mondial.
Lexmark s-a desprins in urma cu aproape 12 ani din IBM iar in 2002 a avut o cifra de afaceri de 4,356 miliarde de dolari, cu 6% mai mare decat in 2001. Profitul net pe actiune in 2002 s-a ridicat la 90 de centi. In Romania distributia imprimantelor Lexmark se face prin companiile Agis Computer si Omnilogic.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels